Divlje životinje u Hrvatskoj nisu zaražene koronavirusom

05.10.2021.

20:10

Autor: Jelena Šarić/Dnevnik/IMS/HRT

Šišmiš

Šišmiš

Foto: HTV / HRT

Stručnjaci Hrvatskog veterinarskog instituta prošle godine započeli su veliko istraživanje kako bi utvrdili je li došlo do prijenosa novog koronavirusa na divlje životinje. Rezultati istraživanja otkrili su i je li taj virus pronađen kod šišmiša u Hrvatskoj te jesu li otpadne vode potencijalni izvor zaraze za ljude.

Divlje životinje u Hrvatskoj nisu zaražene koronavirusom - rezultat je opsežnog istraživanja Hrvatskog veterinarskog instituta.

- To je ono čega se svi najviše bojimo, ne samo da bismo uništili naš ekosustav prenoseći virus na neke životinje nego bismo znatno teže mogli kontrolirati bolest i iskorijeniti je, upozorava Lorena Jemeršić, predstojnica Odjela za virologiju Hrvatskog veterinarskog instituta.

Poznato je da su šišmiši prirodni rezervoari različitih koronavirusa. Tako je istraživanjem kolonije šišmiša iz jedne špilje u Šibensko-kninskoj županiji dokazan betakoronavirus koji se od SARS-CoV-2 virusa razlikuje za čak 12 posto.

Testirani šišmiši, galebovi, školjke

- Nismo dokazali pandemijski soj niti se nađena protutijela mogu pripisati tomu. Upravo je najvažnije zaštititi populaciju šišmiša od pandemijskog soja kako ne bi došlo do povratnog prijenosa na ljude, kaže voditeljica Laboratorija za bjesnoću i opću virologiju Hrvatskog veterinarskog instituta Ivana Lojkić.

Pretraženi su i galebovi koji žive na Jakuševcu, najvećem odlagalištu smeća u Hrvatskoj. Premda se hrane otpadom, dokazano je da ne prenose virus. I uzorci školjkaša, tj. dagnje i kamenice s uzgajališta na Jadranu, bili su negativni na prisutnost virusa.

Rezultati testiranja otpadnih voda

- Rezultati istraživanja otpadnih voda pokazali su da je virus SARS-CoV-2 cirkulirao u 7 gradova koji su bili uključeni u ovo istraživanje, to su Zagreb, Vinkovci, Zadar, Split, Koprivnica, Karlovac i Slavonski Brod, dodao je Dragan Brnić, voditelj Laboratorija za serološku dijagnostiku virusnih bolesti Hrvatskog veterinarskog instituta.

Nije dokazano da otpadne vode mogu biti izvor infekcije za ljude. Ipak, oprez je nužan zbog moguće kontaminacije okoliša s kojim su divlje životinje u izravnom kontaktu.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!