Obitelj iz Čučerja dobila novu kuću

08.05.2021.

16:25

Autor: Fabijan Kale/I.H./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Novi dom obitelji Divić - Brajković

Novi dom obitelji Divić - Brajković

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U prošlogodišnjem zagrebačkom potresu obitelj Divić-Brajković iz Čučerja ostala je bez kuće. Ali sada mogu biti mirni. Uselit će se u novu kuću - dar gradišćanskih Hrvata, koji će pomoći i drugim obiteljima.

Sedam članova obitelji nakon potresa u ožujku napustilo je svoj dom. Pripremili su dokumentaciju, srušili kuću, a onda ih je dočekalo ugodno iznenađenje. 


- Na našim vratima se stvorila Udruga "Hrvat S.A.M." iz Gradišća s fra Božidarom Blaževićem i oni su nam ponudili da nam izgrade ovu kuću, rekla je Vlatka Divić. 


- Zahvaljujući brizi svih radnika i firmi mi smo kroz dva tjedna uspjeli kuću sagraditi i u narednim danima kuća će biti useljiva, rekao je fra Božidar Blažević, predsjednik Udruge gradišćanskih Hrvata "Hrvat S.A.M.". 


U gradnji su, uz gradišćanske Hrvate, pomogli Grad Zagreb, država i Caritas. 


- Ček kojim će moći kupiti namještaj, odnosno ono što im je potrebno za uređenje unutarnjeg dijela kuće, pa molim gospođe da dođu. To su dva čeka po 10 tisuća kuna, rekla je Jelena Lončar, ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije. 


Na Banovini se planira gradnja više od 20 drvenih montažnih kuća poput ove. Inicijativa je to biskupa iz Austrije. 


- Ova inicijativa bila je samo moguća jer smo bili složni, jer smo se trudili zajedno ovdje nešto ostvariti, rekao je Egidije Živković, biskup Željezanske biskupije u Austriji. 


A u Čučerju su dovršeni temelji za montažni župni dvor, koji će također uskoro biti podignut.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!