12:39 / 03.09.2021.

Autor: Željko Valčić/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Sretni završetak opasne avanture, spašeno 11 kajakaša

Željko Valčić o pronađenim kajakašima

Željko Valčić o pronađenim kajakašima

Foto: HRT/Dusko Jaramaz / PIXSELL

Trinaest sati trajala je potraga za 11 kajakaša, poljskih državljana, koji su se zaputili u istraživanje akvatorija između otoka Šolte i Hvara. Jučer kasno poslijepodne u velike probleme zapali su zbog snažnog vjetra koji je otežao i potragu spasilačkih službi. Uspješno je završena jutros u 6.10 sati.


Drama s poljskim turistima završila je, srećom, bez težih posljedica. Je li to dovoljno snažno upozorenje svima koji žele istraživati obalu u kajacima.

Novinar HRT-a Zoran Kukilo za Dnevnik je rekao kako je ovo bilo upozorenje za sve koji žele kajakom na more da nikada ne smiju zanemariti snagu vjetra i morskih struja.

Damir Višić, sudski vještak za pomorski promet komentirao je u Dnevniku ovaj slučaj i rekao kako neodgovornost nije čudna zato što svi misle da je su svi ovi naši krajolici izgledaju pitomo, no svi iskusni pomorci znaju da su im se najgori problemi događali upravo na Jadranu.

- Stari pravilnik s člankom 5 je ograničavao sva plovila koja se ne registriraju ne smiju se udaljavati od obale više od 500 metara, u novom pravilniku toga nema. Taj članak je prebačen iz članka 5 u članak 6 i on samo ograničava plovila do 2,5 metra da mogu imati ukrcana dva člana, rekao je.

Istaknuo je kako onaj tko sastavlja pravilnik mora razgovarati sa strukom i vidjeti koji se problemi događaju.

Izlet iz uvale Vinišće preko Maslinice na Šolti do Hvara, umjesto ugode, pretvorio se u noćnu moru za jedanaestero poljskih državljana koji su, čini se, precijenili svoje sposobnosti, a podcijenili more i vremenske uvjete koji su se zbog vjetra vrlo brzo mijenjali.

Prema dostupnim podacima, udar bure oko 17 sati na južnoj strani Šolte prevrnuo je dva kajaka s ukupno 5 osoba. Srećom, uspjeli su poslati poziv u pomoć pa su već u 17.25 sati prvi unesrećeni spašeni zahvaljujući brzoj reakciji najbližih brodica.

- Jedna brodica hrvatske zastave, koja je u charteru, s njemačkom posadom spasila je dva kajakaša. Tada se nastavila potraga za još tri osobe, rekao je Željko Kuštera, Lučka kapetanija Split.

 – U potrazi je sudjelovalo sedam ribarskih brodova, dva trajekta Jadrolinije, obalna straža, carina i GSS, a također je bila uključena i Udruga brodara iz Splita, otkrio je Edo Šarunić, Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje na moru.

Do 21. 25 sati spašeno je ukupno devet kajakaša, među kojima su bila malodobna djeca i jedna trudnica. A potraga za preostalo dvoje, otežana zbog valovitog mora jačine 3 do 4, nastavljena je sve do jutarnjih sati, kada je brod hvarske ispostave Lučke kapetanije oca i malodobnu kćer pronašao u uvali Vele Špiljice na Hvaru.

- Morate znati da je jučer bila tramontana. Veliki problem su imale velike ribarice i trajekt, možemo samo imati sliku što je s jednim kajakom, rekao je Kuštera.

 Akcija u kojoj je sudjelovalo dvadesetak plovila, velikih i malih, još jedan je dokaz velike solidarnosti, znanja i vještina domaćih ljudi. Ali i lekcija neopreznima da "more ne spava" ni kada je posve mirno.

 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!