Utjecaj seizmičkih aktivnosti na povijesne gradske jezgre

10.02.2023.

20:20

Autor: Željko Valčić/M.M./Regionalni dnevnik/IMS/HTV/HRT

U Kaštelima predstavljeni rezultati projekta Adriseismic

U Kaštelima predstavljeni rezultati projekta Adriseismic

Foto: Regionalni dnevnik / HTV/HRT

Katastrofalni potresi u Turskoj i Siriji i danas su, nažalost, prva tema svih informativnih emisija pa se često govori i o seizmičkim aktivnostima na našem jadransko-jonskom području. U Kaštelima su predstavljeni rezultati projekta Adriseismic u sklopu kojeg se istraživao utjecaj seizmičkih aktivnosti na povijesne gradske jezgre.

Kaštela su bila jedna od triju pilot-lokacija za istraživanje seizmičkog utjecaja na povijesnu jezgru. Osnovni parametri procjene rizika bili su gustoća naseljenosti, gustoća povijesne baštine, učestalost seizmičkih aktivnosti, razdoblje gradnje, vrsta i kvaliteta materijala, a manje standardne tehničke pojedinosti.

Više stoljeća stare kamene građevine u povijesnim jezgrama podložnije su oštećenjima i rušenju pa će rezultati projekta biti i dobra osnova za provedbu preventivnih aktivnosti radi smanjenja rizika. Potres sličan onome u Turskoj ne može se očekivati na ovom području, no, čulo se, rizik od potresa je sveprisutan.

- Taj potresni hazard koji se može dogoditi u Hrvatskoj, te građevine, ne smatramo, prema današnjim normama, otpornima na potres. Imaju određenu razinu, ali ne kao nove koje projetiramo, rekao je Mislav Stepinac, Građevinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

- Potres se ne može predvidjeti, može se samo reagirati na posljedice i nekako pokušati postojeće građevine učvrstiti da budu manje podložne potresu, istaknuo je Mili Jerčić, savjetnik za fondove EU-a, Grad Kaštela.

Jednako tako, važno je što više educirati stanovništvo o postupcima i mjerama zaštite ako se potres dogodi, iako istraživanje pokazuje da područje Kaštela ima smanjeni rizik od seizmičkih aktivnosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!