S kojim se problemima susreću osobe s invaliditetom na plažama?

19.08.2022.

07:00

Autor: Danijela Novak, Željko Valčić/Dnevnik/HRT/IMS

Plaža za osobe s invaliditetom

Plaža za osobe s invaliditetom

Foto: HTV / HRT

U Hrvatskoj živi više od pola milijuna osoba s invaliditetom. Njihov odlazak na more zahtijeva i prilagođene plaže, no u praksi samo su rijetke kvalitetno opremljene. Provjerili smo s kojim se problemima susreću osobe s invaliditetom na našim plažama, za koje su u posljednje vrijeme zainteresirani i stranci.

Boris Bjedov je slabovidna osoba. Često se kupa na Žnjanu, na čijoj se istočnoj strani nalazi jedna od dvije uređene plaže za osobe za invaliditetom u Splitu. Nema zamjerki jer, kaže, tu se već dugo kupa, zna gdje je ograda, ali i WC, tuš i sve ostalo.

- Najveći mi je problem doći do plutača i vratiti se na obalu. Sad kad je mirno, kad nema vjetra, mogu to sam, ali kad puše, volio bi da me može asistent odvesti, ali oni to očito ne mogu po pravilima, kaže Boris Bjedov.

U dvije smjene ovdje rade i asistenti osoba s invaliditetom Crvenog križa. Ali, samo na kopnu.

- Asistenti nisu zaduženi za plivanje s osobama s invaliditetom jer za to nisu educirani. Educirani za tu vrstu radnje su spasioci, a ne asistenti, objašnjava Tanja Marinković, voditeljica i koordinatorica kriznih stanja Crvenog križa Split.

Na kontinentu - drukčiji problemi. Ovo je plaža za osobe s invaliditetom na zagrebačkom Jarunu. Najviše nevolja stvaraju - lokvanji, koji rastu u vodi i mogu biti prilično nezgodni ako se zapetljaju oko noge ili kolica. Jutros - akcija njihova uklanjanja. 

- Rezali smo lokvanje uz plažu i do jedno 10 metara od obale, skupljali, čupali korov, plaža se nasula sa šoderom, dečki su sad prestali, ali inače flaksaju okolo, i možete vidjeti, kosilica još dublji dio reže, kaže Borna Hrestak, voditelj Spasilačke službe na Jarunu i Bundeku.

Plaža postoji već 18 godina, a u međuvremenu je uvedena i dodatna infrastruktura.

- Osobe s invaliditetom tu imaju na raspolaganju ležaljke, imaju stolice, tamo je nadstrešnica, gdje imaju svu logističku podršku - struju, vodu, frižidere, sve im je na raspolaganju, rekao je Marino Galić, voditelj Sportskog rekreacijskog centra Jarun ispred Ustanove upravljanje sportskim objektima.

U Hrvatskoj ima više od 80 plaža koje su prilagođene osobama s invaliditetom. No, samo ih je 30 posto potpuno opremljeno. 

- Ostale ili imaju dizalicu za podizanje u vodu ili rampu, a mi zahtijevamo da imaju i sanitarne čvorove i objekte u koje ulaze da su pristupačni osobama s invaliditetom, kaže Marica Mirić, dopredsjednica Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske.

Plaže su uglavnom u vlasništvu gradova, koji ih financiraju sami, ili uz pomoć fondova EU-a. Ministarstvo branitelja,u sklopu projekta pristupačnosti, svake godine uloži milijun i pol kuna upravo za tu namjenu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!