19:39 / 25.08.2021.

Autor: Željko Valčić/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Hoće li nova splitska administracija Ivice Puljka ispuniti obećanja?

Ivica Puljak

Ivica Puljak

Foto: Ivo Cagalj / PIXSELL

Nova splitska administracija Ivice Puljka, sudeći prema nekoliko dosad povučenih poteza, počela je ispunjavati predizborno obećanje o transparentnosti i uključivanju građana u rad uprave. Javni poziv kandidatima za članstvo u nadzornim odborima i upravnim vijećima gradskih poduzeća jedan je od takvih poteza.


Ivica Puljak i njegov tim uvjereni su da će javnim pozivom na koji se javilo ukupno 565 zainteresiranih, pridonijeti prestanku dosadašnje prakse utjecaja politike na rad javnih poduzeća. A onda i na raspodjelu javnoga novca.

- Mi ćemo sukob interesa svesti na nulu, a ako se dogodi da netko ima sukob interesa, mi ćemo te članove nadzornih odbora zamijeniti, kazao je Ivica Puljak, gradonačelnik Splita.

Ispit je i više nego težak. To prije što su se već dogodile neke pogreške u koracima. Uključujući i objavljivanje popisa kandidata koji je bio za internu uporabu, a koje neki smatraju diverzijom.

- Sad smo svjedoci priče da su neki kandidati inicijalno odabrani, a da nije obavljen razgovor s njima, smatram da to nije transparentno, rekao je Vice Mihanović, gradski vijećnik, predsjednik GO HDZ-a Split.

- Ovo bi trebalo što je moguće prije ispraviti na način da se građanima pokaže da će onaj saziv nadzornih odbora i upravnih vijeća zaista biti najbolji, rekla je Branka Ramljak, gradska vijećnica iz Nezavisne liste Ramljak-Mamić.

Željko Kerum sve smatra predstavom za naivne i uzrokom podjela u gradu.

- To je jedna neodrživa koalicija, jasno je da je laž da će se oni baviti i strukom, a ne stranački, kaže Željko Kerum, predsjednik HGS-a.

- Vjerojatno se zbog toga pobornici takvog sustava i bune najviše i ne odgovara im ovakav transparentan pristup, kaže Ivica Grković, gradski vijećnik iz Mosta.

Najava promjena u strukturi i radu gradske uprave manje je problematična iako se spominje i smanjenje broja zaposlenih.

- To će biti u jednom duljem roku u kojem će dio njih otići u mirovinu, možda neki uzmu i otpremnine, ali zaista mislim da gradska uprava treba biti manja, modernija i efikasnija, poručuje Ivica Puljak, gradonačelnik Splita.

- U tom smjeru treba ići ne samo zbog veće učinkovitosti već i zbog ljudi koji rade u gradskoj upravi, kaže Mihanović.

- Njega su izabrali građani Splita, eto im ga, neka on radi, neće napraviti ništa, kaže Kerum.

Prvi veliki ispit nakon izbora za nadzorne odbore i upravna vijeća bit će izmjene i dopune GUP-a kada će sve političke opcije pokazati koliko im je javni interes važniji od stranačkog i posebno onog interesnih skupina.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!