Država otvorila natječaj za izgradnju osam centara za starije i nemoćne

10.01.2023.

07:00

Autor: Iva Magušić-Dumančić, Danijela Minić, Hrvoje Đurašin/Dnevnik/HRT/IMS/A.V.

Država otvorila natječaj za izgradnju osam centara za starije i nemoćne

Država otvorila natječaj za izgradnju osam centara za starije i nemoćne

Foto: HTV / HRT

Sa sve izraženijim starenjem stanovništva u Hrvatskoj, sve je veći i pritisak na domove za starije i nemoćne. Mjesta u njima je premalo, liste čekanja sve su duže. Država je zbog toga otvorila natječaj za izgradnju osam centara za starije i nemoćne, za što je spremno 370 milijuna kuna.

Osječki domovi za starije i nemoćne puni. Mnogi se za starost pobrinu i prije pa liste čekanja idu do vrtoglavih brojeva. Samo u ovoj županiji za dom je prijavljeno 4 i pol tisuće osoba.


- Oni svi moraju proći povjerenstvo i postupak. Bitno je razlikovati da ne mora značit da svi koji su se prijavili i misle u tom trenutku ući u dom, već žele osigurati svoje mjesto, rekla je Ivana Stanić, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje Osječko-baranjske županije.


Jer tih mjesta u cijeloj Hrvatskoj kronično nedostaje. Kad je riječ o dostupnim kapacitetima - daleko smo ispod prosjeka Europske unije - pa je država odlučila doskočiti problemu.


Planira se izgradnja 8 centara za starije osobe, natječaj je otvoren za jedinice lokalne samouprave, uz partnerstvo sa županijama.


- Centri za starije nisu klasična institucija. Oni bi uz te smještajne kapacitete otprilike 100 kreveta po centru nudili i izvaninstitucijske usluge, znači izvan centara za starije. To je skrb u zajednici, to je pomoć, to je njega starijim osobama, to je poludnevni boravak, psihološka pomoć, savjetovanje, pojasnio je Ivan Vidiš, državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.


Ideju su već razradili u Primorsko-goranskoj županiji. Vojarna u Klani mogla bi zasjati novim sjajem - i to zahvaljujući zajedničkim snagama 6 općina i Županije.


- To bi bio dom 4. generacije u tipu kućanskih zajednica. Kao i što sami znamo uvijek tih kapaciteta za starije osobe nažalost nedostaje, isto tako dom bi bio osmišljen i kao dnevni boravak, kazala je načelnica općine Klana Željka Šarčević Grgić.


- To je ogroman projekt, prevelik zalogaj za samu županiju, ali isto tako ćemo i u Gorskom kotaru urediti jedan kat doma zdravlja i jednu ispostavu doma Lošinja na samom Cresu tako da ćemo imati na svim našim lokalitetima pojačane kapacitete, rekao je primorsko-goranski župan Zlatko Komadina.


Jer potreba za tim itekako postoji. Kao društvo starimo, pa je ovo tek pilot-projekt ministarstva. Već se najavljuju i drugi.


- Jednostavno osigurati veću dostupnost ovakvih smještaja za naše starije građane i građanke iznad 65 godina. Dakle da mogu imati i uslugu u svojoj kući, ali ako ne mogu biti u kućanstvu da povećamo količinu tog smještaja, rekao je Vidiš.


Iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti spremno je čak 370 milijuna kuna, prvi ugovori trebali bi se potpisati u lipnju, a gradnja završiti u roku od 3 godine.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!