Dubrovnik: Na padinama Srđa održana utrka "Stazom deva"

04.12.2021.

11:27

Autor: Ivana Brailo Drnas/IMS/I.Z./HRT

Utrka "Stazom deva"

Utrka "Stazom deva"

Foto: Ivana Brailo Drnas / HRT

U povodu obilježavanja Dana dubrovačkih branitelja i 30. godišnjice najtežeg napada na Dubrovnik u Domovinskom ratu 6. prosinca, i ove je godine na padinama Srđa održana tradicionalna utrka "Stazom deva". 

Devama su se u ratnom razdoblju nazivali dobrovoljci koji su na prvu crtu obrane grada, na Srđ, nosili hranu, vodu, oružje i ostale potrepštine.

Utrci, koja je humanitarnog karaktera, odazvali su se brojni sudionici.

Daniel Marušić, predsjednik Triatlon kluba Dubrovnik kaže da je odaziv bio velik. Ukupno je stotinjak ljudi sudjelovalo, bilo donacijom, trčanjem ili pak hodanjem, dodao je.

Dubrovčanin Jasmin Žustra, dragovoljac Domovinskog rata sjeća se ratnih uspona na Srđ. Kaže da se Devama priključio još kao tinejdžer. Nije ga tada bilo strah, već je, kaže, bio ponosan. Godinama se bori za status branitelja. Ništa mu, kako kaže, ne nedostaje i ni za čim ne žali. Ali s tim bi mu priznanjem srce napokon bilo na mjestu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!