20:14 / 19.07.2021.

Autor: Mladen Sirovica/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Odgovor EU centra - Jadran epidemiološki ostaje jedna regija

Odgovor Bruxellesa

Odgovor Bruxellesa

Foto: Dnevnik / HRT

Nakon što je od četvrtka cijela hrvatska obala iz zelene prešla u narančastu korona zonu, što bi moglo ozbiljno ugroziti turističku sezonu, sve su glasniji zahtjevi da se epidemiološka situacija promatra po županijama, kako bi se, primjerice, na Jadranu odvojile županije koje imaju dobru od onih s lošijom epidemiološkom slikom. No sudeći prema odgovoru koji smo dobili iz Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti - od toga zasad neće biti ništa.

Iako Istarska županija ima tek četiri aktivna slučaja zaraze koronavirusom, ni ona više nije u zelenom.

- Ne možemo utjecati na stanje u ostalim županijama. Najpoštenije bi bilo i to što mi zahtijevamo, da se svaka županija procjenjuje za sebe. To bi bila korist i za županiju i za RH u odnosu na turizam. Ovako možemo vrlo lako otkliziti prema crvenome, naglašava Dino Kozlevac, načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije.

Najviše je zaraženih u Splitsko-dalmatinskoj županiji, u čijem Stožeru kažu da su mjere i sada dovoljno restriktivne, ali je problem što se ne poštuju.

- Nije COVID samo u Dalmaciji, COVID je u Španjolskoj, Portugalu, Grčkoj, u svim sredozemnim zemljama. Veliki broj mladih ljudi dolazi na praznike, željni su noćnog života i doista je to teško staviti u nekakve okvire, govori Damir Gabrić, načelnik Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije.

'Epidemiološke' regije

'Epidemiološke' regije

Foto: Dnevnik / HRT

U čemu je naš problem? 

Prema aktualnoj klasifikaciji Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti, Hrvatska se promatra podijeljena u četiri statističke regije - jadransku, panonsku, sjevernu i Grad Zagreb. Zbog rasta broja slučajeva u dvije dalmatinske županije, cijelo jadransko područje sada je u narančastom.

Zahtjev da se Hrvatsku promatra podijeljenu na 21 županiju, što bi opću epidemiološku sliku učinilo boljom, čini se, neće biti ispunjen.

- Ovakva odluka dogovorena je na razini država članica prošle godine za vrijeme njemačkog predsjedanja. Promatranje svake jedinice zasebno ne bi bilo praktično jer bi značilo da se u Europskoj uniji treba obrađivati 1500 regija, dok ih je s ovom metodologijom 330, priopćeno je iz Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti.

Tomu možemo stati na kraj i bez promjene kriterija, kaže ministrica turizma Nikolina Brnjac.

- Ono što mi već jesmo napravili da naša emitivna tržišta, kao što su Njemačka i Austrija, nas gledaju po županijama. To nam je najvažnije, s obzirom na to da najveći broj turista dolazi iz Njemačke, Austrije, Slovenije i Poljske, istaknula je.

S promjenom kriterija ili bez nje, najbolji put za povratak u zeleno je poštovanje mjera i cijepljenje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!