HRT iz Lavova: Harkiv, Herson i Mariupolj pod žestokom vatrom

04.04.2022.

20:08

Autor: Petar Vlahov/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Petar Vlahov javlja se iz Lavova

Petar Vlahov javlja se iz Lavova

Foto: Dnevnik / HRT

I dok se suočavaju s razmjerima uništenja na sjeveru zemlje - Ukrajina se priprema za novu rusku ofenzivu na istoku - javlja večeras Petar Vlahov iz Lavova.

Harkiv, Herson i Mariupolj i dalje su pod žestokom vatrom ruske vojske. Prema podacima zapadnih obavještanih službi više od dvije trećine ruske vojske napustilo je oblast Kijeva i otišlo prema Bjelorusiji kako bi nadopunili zalihe.

- Pred Ukrajincima je očito priprema za početak nove ruske ofenzive koja će biti fokusirana na istočne oblasti Luhansk, Donjeck i Donbas. Koliko će Ukrajinci biti sposobni za obranu, ne ovisi samo o njihovom moralu nego i o vojnoj opremi te učinkovitosti sankcija EU-a prema Rusiji. Pitanje je koliko će zemlje biti jedinstvene u tome da više ne budu ovisne o ruskom plinu. Danska je večeras uvela embargo na kupnju ruskih energenata, rekao je Vlahov.

Kad je riječ o ratnim zločinima, javnost strahuje da bi mjesto Borodjanka koje je još pod ruskom okupacijom moglo postati veće stratište za civile nego što je to Buča.

video thumb

"Možemo govoriti da smo pred drugom ofenzivom"

- Takva koncentracija vojne moći, snage i mašinerije, koja se posljednjih dana događa s ruske strane i kreće se prema istočnim oblastima, može samo govoriti o tome da smo pred drugom ofenzivom, zapravo da to ne mjerimo više u danima, već u satima. Naime, danas je završeno prebacivanje potpuno dvije, nove svježe "armije" iz Belgoroda, dakle iz Ruske Federacije koje su krenule prema Harkivu. U gradu Izjumu postavljaju se poljske bolnice. To dovoljno govori da se sprema ofenziva, jer poljske bolnice moraju biti blizu bojišnice za prihvat brojnih ranjenika, rekao je reporter Petar Vlahov javljajući se za središnji Dnevnik.

"Održana vježba ruskih rezervista"

U Sankt Petersburgu danas je održana vježba vezista rezervista, koji su u ovakvim situacijama iznimno potrebni na terenu. Ruski predsjednik Vladimir Putin mobilizira šezdeset tisuća svojih pripadnika, to su sada rezervisti i oni koji imaju ratnoga iskustva, barem u zadnjih deset godina.

Lučki grad Odesa čini se da tone sve više u pomorsku blokadu ruske Crnomorske flote. Tamo su spremne desantske postrojbe za iskrcavanje, a Odesa je i danas bila na meti. 

"Najkrvaviji dan od početka otvorenog napada"

Za Harkiv, Herson, Mariupolj ovaj 40. dan invazije najkrvaviji je od početka otvorenog napada ruske vojske na Ukrajinu.

- Dakle, Ukrajinci će brzo doći do jednog jedinog pitanja - mogu li računati na stvarnu obranu i pomoć NATO-a? Bez pomoći NATO-a, u suvremenoj vojnoj opremi, može se dogoditi i nova Buča što se tiče razaranja.  Ukrajincima su potrebni suvremeni S-300 protuzračni sustavi, protubrodske rakete, barem švedske proizvodnje, RBS-15 iz osamdesetih godina, njih ima i naša Hrvatska ratna mornarica, rekao je Vlahov.

"Je li NATO spreman pomoći otvoreno ili ne?"

Potrebno je i teško topništvo i artiljerija, to Ukrajinci nemaju. Govorimo o topničkim bitnicama i Panzer haubicama, barem od 155 mm i dometa 30 kilometara.

- To Ukrajinci nemaju, a bez toga neće imati što tražiti u ovom žestokom srazu s ruskom vojskom. Sada dolazimo do onog pitanja, baš dana kada se NATO formirao, je li NATO spreman pomoći otvoreno ili ne? Dolazimo do pitanja koliko će NATO savez biti čvrst u odluci da pomogne Ukrajini, da se vojno obrani, kazao je Vlahov.

- Danas smo u Lavovu prestali brojati zračne opasnosti koliko ih ima, a to znači da je rusko zrakoplovstvo povećalo i broj izvidničkih letova. Pretpostavlja se da bi i zapadna Ukrajina mogla biti meta u ovoj drugoj fazi ratovanja, naglasio je HRT-ov reporter. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!