Općeg zatvaranja škola neće biti, nastava na daljinu - nužno zlo

19.01.2022.

19:44

Autor: Domenika Bratović-Vela/Dnevik/IMS/HRT

Nastava na daljinu - nužno zlo

Nastava na daljinu - nužno zlo

Foto: HRT / HTV

S pogoršanjem epidemiološke situacije raste broj oboljelih i u školama. Prema posljednjim podacima Ministarstva obrazovanja, 9424 učenika pozitivna su na koronavirus te 1537 školskih djelatnika. Velik je broj samoizolacija, nisu sve ni uvedene u sustav, ali ministar obrazovanja Radovan Fuchs ističe - općeg zatvaranja škola neće biti.


Za srednjoškolce iz najveće škole u Krapinsko-zagorskoj županiji s više od 920 učenika nije bilo izbora. Nakon 200 potvrđenih COVID pozitivnih slučajeva od sutra su na nastavi na daljinu. 

- Većina naših učenika su putnici, dakle oni su miješane grupe i naprosto ih tu ne možete razdvojiti jer mi imamo u jutarnjoj smjeni 700 učenika od prvog do četvrtog razreda i teško je sad vidjeti tko je bio s kime u kakvoj interakciji , objasnio je Ivica Rozijan, ravnatelj Srednje škole Krapina.

Na nastavi na daljinu po posljednjim podacima je više od 160 škola. 

Osječko-baranjska prva je županija s preporukom za nastavu na daljinu za sve više razrede osnovnih škola i srednjoškolce. 

Nužno je to zlo, ističu pedagozi.

Jasna Kretić Majer
, pedagoginja u OŠ Franje Krežme u Osijeku kaže da su se djeca sama kod kuće mahom orijentirala na kompjutor i razne platforme za održavanje nastave, a možda i nisu dovoljno motivirana.

Zato, kako bi održali kvalitetu nastave ali i mentalno zdravlje učenika, generalnog zatvaranja škola neće biti, poručuje ministar obrazovanja Radovan Fuchs.

Jer i drugdje škole ostaju otvorene, ističe, bez obzira na lošiju epidemiološku sliku. 

- Mi, u prvom redu moramo paziti, čuvati buduće generacije, po meni, svi ostali neka se paze, mi se ne možemo kockati s edukacijom budućih naraštaja, ističe.

Polovina škola još uvijek nema oboljelih učenika.

Ostali, 10 dana od početka polugodišta, svakodnevno muku muče s organizacijom nastave i rada škole. 

Mate Vukušić, ravnatelj Tehničke škole Ruđer Bošković u Vinkovcima potvrđuje da je problem organizirati nastavu ali, kaže, snalaze se. Trenutačno su iz te škole četiri inženjera elektrotehnike u samoizolaciji.

- Pretraživanje fakulteta, dekana, pročelnika da dođemo do kadra, malo-malo netko ispadne na 10 dana, nekome je to malo za doći raditi, kaže Dražen Jakopović, ravnatelj III. gimnazije Osijek.

Pa se stručne zamjene svakodnevno traže i po društvenim mrežama.

Blaženka Ječminek, ravnateljica zagrebačke XII. gimnazije, ističe da , kad su u pitanju matematika, kemija, fizika, zamjenu ne mogu naći.

Dobro dođe i sustanarstvo više škola u jednoj zgradi, jer i domari i spremačice odlaze na bolovanje

A za roditelje sve je veći problem što učiniti kad je dijete u samoizolaciji.

- Teško je organizirati se za čuvanje djeteta, neki od njih ne mogu dobiti bolovanje ili slobodne dane i tu se javlja velik problem, navodi Snježana Ruklić, ravnateljica, OŠ Eugena Kumičića u Velikoj Gorici.

Ministar znanosti najavljuje - u dogovoru s epidemiolozima, radi se na promjeni pravila za odlazak u samoizolaciju.

Tako možda više neće, kao dosad, zbog jednog ili dva slučaja oboljenja cijeli razredi odlazili u samoizolaciju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!