19:24 / 15.02.2021.

Autor: Domenika Bratović-Vela/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Većina srednjoškolaca vratila se u klupe, sretni su i zadovoljni

I srednjoškolci se vratili u klupe

I srednjoškolci se vratili u klupe

Foto: Dnevnik / HRT

S popuštanjem mjera u škole se vratila većina srednjoškolaca od 1. do 3. razreda. Nastava licem u lice održava se u 15 županija, a neke ipak nastavljaju s nastavom na daljinu - zbog epidemiološke slike, ali i zbog oštećenja na školama nakon razorih potresa. U 27 područnih škola Sisačko-moslavačke županije - školski prijatelji ponovno su na okupu, uz darove za lakši povratak u klupe.

U Područnoj školi u Češkom Selu lakše je započeti školski dan uz darove i poruke potpore vršnjaka iz cijele zemlje. Filip, učenik 2. razreda OŠ M. Lovraka iz Petrinje kazao je da se veseli poklonima. 

Danijel, također učenik 2. razreda, OŠ M. Lovraka iz Petrinje rekao je da mu se najviše sviđa u školi pisanje, ali i učenje. Učenica Anja dodala je kako voli ići u školu u poslijepodnevnu smjenu.

Osnovnoškolci iz 27 područnih škola Sisačko-moslavačke županije ponovno su u školskim klupama. Kako bi se osjećali sigurnije i pobijedili strah, prošli su vježbe evakuacije, ali i potražili stručni savjet.

- Tim psihologa je ovdje i mi smo iskoristili priliku, imali smo radionica djecom i roditeljima. I ja sam sudjelovala, mislim da je bilo jako dobro, svi je hvale i daju podršku za svaku radionicu dalje, jer smatraju da im je puno pomoglo, naglasila je učiteljica razredne nastave, OŠ M. Lovraka iz Petrinje Ljiljana Sigur.

U razredima su, prvi put od sredine prosinca, i srednjoškolci, od 1. do 3. razreda, iz 14 županija koji su dosad pohađali nastavu na daljinu. Sad se, više nego ikad, i oni vesele školi.

- Falili su mi prijatelji, svi se držimo mjera, ne vidim razlog zašto ne bi bili u školi, istaknuo je gimnazijalac Marin iz Zadra.

- Sretna sam što ću napokon vidjeti prijatelje, al ne znam kako ćemo se priviknuti, sad slijedi puno testova, nismo ih dugo pisali. Mislim da će biti gadan period što se tiče toga, poručila je Lana, Gimnazija Andrije Mohorovičića, Rijeka. 

Nastava na daljinu funkcionirala je bolje nego prošle godine, slažu se svi, no ljudski je kontakt teško nadomjestiti - i uz maske i držanje razmaka.

- Svi nastavnici su sretni kao i učenici što se nastava vraća u škole, da opet možemo čuti taj žamor po hodnicima, učionicama i imati nastavu uživo, dodala je Patricija Nikolaus, prof. fizike, Gimnazija Andrije Mohorovičića, Rijeka.

- Situacija je takva kakva je, prilagođavamo se i mislim da smo stvarno cijelu godinu dosta dobro prebrodili, naglasio je ravnatelj Prirodoslovno-grafičke škole, Zadar Tomislav Grbin.

Većina srednjoškolaca vratila se u škole - prema modelu A. Povratak u škole za one koji su još na modelu C - nastavi na daljinu - ovisi o lokalnoj epidemiološkoj slici - ali i o brzini sanacije škola na potresom pogođenim područjima.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!