11:01 / 10.05.2022.

Autor: Hina/A.P.C.

GONG: Vladajući Kodeksom sami sebe nadziru

GONG: Etičkim kodeksom dužnosnici nadziru sami sebe

GONG: Etičkim kodeksom dužnosnici nadziru sami sebe

Foto: Luka Stanzl, Luka Stanzl / PIXSELL

Prema Kodeksu ponašanja državnih dužnosnika u tijelima izvršne vlasti kojeg je donijela Vlada, od pet članova Vijeća samo je dvoje nezavisnih stručnjaka, pa izgleda da državni dužnosnici sami ocjenjuju etičnost vlastitog ponašanja i samo sebe nadziru, poručili su iz nevledine udruge GONG.

Kodeksom su propisana načela zaštite javnog interesa i očuvanja povjerenja građana i građanki, pravila uzornog ponašanja i racionalnog korištenja javnih resursa. Međutim, od pet članova Vijeća koje će nadzirati provođenje Kodeksa, bit će samo dvoje nezavisnih stručnjaka, ističe se u priopćenju GONG-a.


Preostala tri člana Vijeća čine dva državna dužnosnika izvršne vlasti i jedan član iz redova rukovodećih državnih službenika, čija služba ovisi o odluci vladajuće većine, dodaje se.


Pojednostavljeno, Vlada je izglasala Kodeks, koji je zapravo skup pravila ponašanja, kojim bi vladajući trebali pratiti - sami sebe, kažu iz GONG-a.


Napominju da je Vlada usvojila antikorupcijski kodeks nakon što je oslabljeno jedno od ključnih antikorupcijskih tijela.


- Podsjećamo da je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa izgubilo prijašnje ovlasti da odlučuje o povredi načela djelovanja jer, kako je objasnio ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, Povjerenstvo nije ni osnovano kako bi obnašalo ulogu etičkog tijela. Vlada sada konačno osniva etičko tijelo, usvaja etički Kodeks, no umjesto neovisnog mehanizma nadzora, kakav imamo u Povjerenstvu koje je otvaralo slučajeve protiv članova i članica Vlade, Vlada osniva novo, političko tijelo u kojem su stručnjaci u manjini, ističu iz GONG-a. 


Postavljaju pitanje - što ako ta dva tijela budu imala različita mišljenja o istoj stvari. 


Da bi etički kodeks ostvario svoju svrhu i pomogao u zaštiti integriteta dužnosnika, smatra GONG, mora postojati tijelo odgovorno za praćenje primjene Kodeksa, što stoji i u posljednjem izvješću Antikorupcijskog tijela Vijeća Europe GRECO-a.


- Ipak, umjesto osnaživanja nezavisnog Povjerenstva i preciziranja ovlasti koje ima vezano za poštivanje načela djelovanja, Vlada RH osniva posebno Vijeće, tek da bi zadovoljila formu i zamutila sadržaj, ocjenjuje GONG.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!