Grabar-Kitarović o financiranju svoje kampanje

23.03.2021.

11:18

Autor: Iva Magušić-Dumančić/Dnevnik/I.H./B.A./HRT/Hina

default error photo

Bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na svom Facebooku odbacila je navode da je pristala na kandidaturu za predsjednicu Republike tek kada joj je Zdravko Mamić kompenzirao plaću u NATO-u.

"Najsnažnije i u potpunosti odbijam navode Nacionala u kojima se ističe kako je g. Zdravko Mamić na bilo koji način kompenzirao moje plaće ili privatne troškove, tijekom predsjedničke kampanje. To su u potpunosti netočni navodi i laži. 


Svi troškovi kampanje financirani su isključivo i jedino putem HDZ-a, čija sam bila kandidatkinja na predsjedničkim izborima. 


Molim da se za sve informacije o financijskim troškovima predsjedničke kampanje obratite Hrvatskoj demokratskoj zajednici. 


Pitam se kome ove objede i lažni navodi idu u korist?", napisala je Grabar-Kitarović. 

U novom broju Nacional piše da se Grabar-Kitarović pristala kandidirati za predsjednicu tek kada joj je Zdravko Mamić kompenzirao visoku plaću koju je tada primala kao pomoćnica glavnog tajnika NATO-a. Nacional tvrdi da ju je Mamić počeo nagovarati da se kandidira za predsjednicu na večeri u Bruxellesu, a isplate novca išle su preko Mađarske, te da joj je, osim nadoknade za plaću, dao 500.000 eura za kampanju.


Zatim ga je njezin savjetnik Mate Radeljić povezao s osječkim sucima koji su vodili njegov proces pa ih je korumpirao, navodi list pozivajući se na izvor blizak bivšoj hrvatskoj predsjednici.

Za SDP-ovu Sabinu Glasovac takvo financiranje HDZ-ovih kampanja nije novost.


- Kad govorimo o financiranju HDZ-ovih kampanja od strane raznoraznih likova s ruba hrvatskog društva, pa to nije nikakva novost, neke te stvari su dobile epilog i na sudovima, rekla je Glasovac.


Prvi čovjek HDZ-a takve tvrdnje odbacuje i kaže da su financije stranke transparentne, zakonite i uredno vođene.


- Svaki put je državna revizija koja je gledala naše ili godišnje financije ili nakon bilo kojeg izbornog ciklusa kazala da je sve u skladu sa zakonom i transparentno i tako će i biti. Nemamo nikakvih ni dugova, ni kredita, ni pozajmica, baš ničega što bi moglo biti dvojbeno. Ja odgovaram 100% za ovo svoje vrijeme, a ovo prije ćemo vam dati izvješće, poručio je Andrej Plenković.


U izvješću, među ostalim, stoji da je kampanja 2014. financirana vlastitim sredstvima kandidatkinje, novcem stranke, za što je podignut kredit, te donacijama, među kojima su i dvije Zdravka Mamića u ukupnom iznosu od 20 tisuća kuna. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!