Plenković: Od kad sam na čelu HDZ-a stranačke financije su 100% čiste

23.03.2021.

12:28

Autor: I.H./S.M./Hina/HRT

Premijer Andrej Plenković

Premijer Andrej Plenković

Foto: Marin Tironi / PIXSELL

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković izjavio je kako jamči da su stranačke financije transparentne i zakonite od kad vodi stranku koja će, ako se pošalje upit, poslati izvješće i o financiranju prve predizborne kampanje bivše predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović.

- Ja odgovaram 100 posto za ovo svoje vrijeme, a ovo prije ćemo vam dati izvješće ako date upit, rekao je u utorak Plenković u izjavi novinarima upitan za pisanje "Nacionala" o financiranju prve predsjedničke kampanje Grabar-Kitarović. 

Taj je tjednik objavio, pozivajući se na izvor blizak Grabar-Kitarović, da je bivši čelnik "Dinama" Zdravko Mamić nagovorio bivšu predsjednicu da se kandidira na predsjedničkim izborima 2014., kao i da joj je pristao nadoknaditi razliku između plaće na Pantovčaku i one koju je primala kao dužnosnica u NATO-u te da joj je za tu kampanju donirao pola milijuna eura. 

Plenković je u izjavi novinarima na Trakošćanu rekao da je pročitao članak "Nacionala" i da je "to sve što o tome zna". 

- Vjerujem da će se predsjednica očitovati na tu temu i otkloniti ako ima bilo kakvih sumnji što se tiče njenog integriteta, rekao je Plenković koji u tom trenutku nije bio upoznat s time da se Grabar-Kitarović u međuvremenu očitovala o cijelom slučaju. 

Bivša predsjednica je u objavi na društvenim mrežama odbacila navode "Nacionala" i navela da su svi troškovi kampanje financirani isključivo i jedino putem HDZ-a kojem se treba obratiti za sve informacije o troškovima kampanje. 

- Obratite se pa ćemo vam odgovoriti, rekao je na to Plenković novinarima te podsjetio da je riječ o kampanji iz 2014. godine. 

Naglasio je da kako jamči za zakonitost i transparentnost stranačkih financija od kad je na čelu HDZ-a. 

- Što se tiče naših financija, one su transparentne, zakonite uredno vođene. Svaki put je Državna revizija, koja je gledala godišnje financije ili nakon bilo kojeg izbornog ciklusa, kazala da je sve u skladu sa zakonom i transparentno i tako će i biti. I nema nikakvih dugova, kredita, pozajmica, baš ničega što bi moglo biti dvojbeno, rekao je Plenković. 

Naglasio je kako u tom smislu 100 posto odgovara za vrijeme koje je on na čelu HDZ-a.

HDZ: Kampanja financirana vlastitim sredstvima, donacijama i sredstvima stranke

HDZ je priopćio da je predsjednička kampanja njegove kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarović 2014. godine financirana vlastitim sredstvima kandidatkinje, prikupljenim donacijama i sredstvima stranke, koja se za te potrebe zadužila kreditom kod poslovne banke.

- Za tu prigodu otvoren je poseban račun za financiranje troškova izborne promidžbe, a cjelovito financijsko izvješće kandidatkinja je u zakonskom roku predala Državnom izbornom povjerenstvu, koje na njega nakon nadzora nije imalo primjedbi, navodi se u priopćenju.

HDZ napominje da je popis svih donatora sadržan u cjelovitom izvješću o donacijama za predsjedničku kampanju i može se provjeriti u Državnom izbornom povjerenstvu.

Prema evidenciji, među donatorima bio je i Zdravko Mamić, koji je 18. prosinca 2014. uplatio 10.000 kuna, te isti iznos 7. siječnja 2015., o čemu su mediji već izvješćivali, kaže HDZ.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!