Afera "Softver": Europski tužitelji traže pritvor za sve četvero okrivljenika

11.11.2021.

07:31

Autor: Nikolina Ćosić/Studio 4/HRT/D.D.

Očekuje se odluka suda o Žalac i još troje

Očekuje se odluka suda o Žalac i još troje

Foto: HRT / HTV

Bivša ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a te aktualna članica Predsjedništva HDZ-a Gabrijela Žalac noć je provela u policijskom pritvoru, nakon što je ispitana u Uredu europskog javnog tužitelja (EPPO). U tzv. aferi "Softver" uhićena je zajedno s ravnateljem Središnje agencije za financiranje i ugovaranje projekata EU-a Tomislavom Petricem te još dvojicom poduzetnika. To je prva akcija Ureda europskog javnog tužitelja u Hrvatskoj otvorenoga 1. lipnja. PNUSKOK je danas objavio priopćenje u kojem navodi da je protiv četvero osumnjičenih podnio kaznenu prijavu Uredu europskog javnog tužitelja u RH, a taj je ured priopćio da će za okrivljenike tražiti istražni zatvor. 

Postoji sumnja da su osumnjičeni sklopili štetan pravni posao kojim je isplaćen višestruko veći iznos od tržišne vrijednosti isporučenog proizvoda u iznosu od 13.448.750,00 kn na štetu financijskih interesa Europske unije i Republike Hrvatske, navodi PNUSKOK. 

"Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u koordinaciji s Uredom europskog javnog tužitelja u Republici Hrvatskoj proveli su kriminalističko istraživanje nad četvero hrvatskih državljana (1979., 1981., 1969. i 1984.) zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je postojanje osnova sumnja da je tijelo državne uprave 2017. godine izravnim pregovaračkim postupkom nabave, bez prethodne objave javnog poziva, dakle suprotno odredbama Zakona o javnoj nabavi, pokrenulo postupak nabave programskog rješenja procijenjene vrijednosti 9.860.000,00 kuna (bez PDV-a) od zajednice ponuditelja dvaju trgovačkih društava u kojima je osnivač i direktor trećeosumnjičeni (1969.). Navedeni postupak je poništen po odluci Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave, na temelju žalbe koju je uložilo jedno trgovačko društvo", navodi se, među ostalim, u priopćenju PNUSKOK-a. 

Ured europskog javnog tužitelja predložio  istražni zatvor  

Akciju je proveo Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) sa sjedištem u Zagrebu u suradnji s PNUSKOK-om. EPPO je u današnjem priopćenju, među ostalim, objavio da će sucu istrage predložiti određivanje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika. Priopćenje u cijelosti možete pogledati ovdje.

Neslužbeno - odluka će biti poslijepodne 

Četvero osumnjičenih uskoro bi se moglo naći na istražnom ročištu na Županijskom sudu, kazala je za podnevni Dnevnik HTV-a novinarka Nikolina Ćosić.

- Prema neslužbenim informacijama, to bi se trebalo dogoditi u poslijepodnevnim satima, izvijestila je novinarka Nikolina Ćosić za Dnevnik HTV-a.

Sumnja se da je 2017. i 2018. godine Gabrijela Žalac, u vrijeme kada je bila ministrica regionalnog razvoja i europskih fondova, ali i predsjednica Upravnog vijeća Središnje agencije za financiranje i ulaganje, iskoristila svoj položaj i pogodovala dvjema tvrtkama koje se također, kao i njihove vlasnike, u ovom slučaju tereti. Pogodovala im je kroz javnu nabavu informatičkog sustava na način da su uvjeti javne nabave prilagođeni njima, a osim toga sumnja se da su i nerealno procijenili vrijednost tog informatičkog sustava na otprilike 13 milijuna kuna iako mu j e vrijednost oko dva milijuna kuna, dodaje.

- Time su oštetili Europsku uniju i Republiku Hrvatsku za 1,8 milijuna eura, no da bi se to moglo provesti u to vrijeme, ministrica Gabrijela Žalac je od Tomislava Petrica, ravnatelja Središnjeg ureda za financiranje i ulaganje zatražila da to provede, da ublaže komentare na dokumentaciju, ali i da ne osporavaju načine na koje je javna nabava provedena, prenijela je Ćosić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!