Nema više čekanja na granici. Što je s naplatnim kućicama?

26.03.2023.

07:00

Autor: Senka Mošnja/Regionalni dnevnik/HRT/R.S.

Naplatne kućice na autocesti

Naplatne kućice na autocesti

Foto: Davor Puklavec / PIXSELL

U razdoblju općeg poskupljenja pa tako i turističkih usluga, mnogi će ovoga ljeta odabirati destinacije koje su im bliže. Njemačkim, austrijskim i slovenskim turistima, koje Istra ugošćuje u najvećem broju, ulazak Hrvatske u Schengen i ukidanje graničnih kontrola definitivno dodatno olakšavaju odabir destinacije. No hoće li se na vrhuncu sezone gužve sada stvarati na naplatnim kućicama i što Bina Istra, koncesionar Istarskog ipsilona, namjerava poduzeti u tom smislu?


Dolazak u Hrvatsku iz Slovenije preko Kaštela, najprometnijeg graničnog prijelaza u Istri - sada je neusporedivo lakši.

- Najvažnije je da više nema čekanja na granici, ljeti smo znali čekati sat, dva, a sada prođeš u trenutku, za HRT Regionalni dnevnik rekao je Primož, turist iz Slovenije.

Na Kaštelu je napokon obnovljen i dotrajali most na Dragonji kojim u špici dnevno prođe do 50 tisuća vozila, a koji je bio sigurnosni problem. No nakon vožnje od oko jednog kilometra, sva ta vozila očekuju naplatne kućice i novi zastoj. Ili možda ipak ne?

- Napravili smo planove za povećanje kapaciteta za 30 posto, s 1.3. zaposlili smo sve ljude za sezonu tako da ćemo spremni dočekati ljeto. Povećat ćemo broj ulaznih traka, dignut ćemo rampe, imat ćemo ekipe koje će dijeliti ulazne karte tako da se promet neće zaustavljati, kazao je Sergije Popović, rukovoditelj naplate cestarine, Bina Istra. 

Kako ni pri naplati cestarine, ne bi bilo većih zastoja, izgradit će se još najmanje 3 izlazne trake. Rušit će se dio brda i sve će biti gotovo do ljeta.

- Imamo građevinsku operativu i znamo taj posao raditi. Od samog startanja građevinskih radova, mi smo za tjedan dana gotovi, istaknuo je Popović. 

Takav sustav primjenjivat će se ove, a vjerojatno i sljedeće sezone. Sve dok se ne uvede najavljena jedinstvena digitalna naplata cestarine u cijeloj zemlji. No problem ostaje na slovenskoj strani. Naime, nakon silaska s autoceste u Kopru, ostaje 10-ak kilometara stare ceste do hrvatske granice. Ljeti se često stoji u koloni. Slovenija odavno najavljuje njezino proširenje u brzu cestu s po 2 trake u svakom smjeru.

- Mi imamo informaciju od slovenske vlade da se na projektu intenzivno radi. Trenutno se Slovenija usklađuje s potrebama općina Piran i Kopar kako bi svi bili zadovoljni, rekao je Fabrizio Vižintin, gradonačelnik Buja.

Nova cesta putnike neće dočekati ovoga ljeta. A turista će, barem prema najavama, biti više nego ikad prije. Tako će, unatoč svim naporima uloženima u bolju protočnost prometa na hrvatskoj strani, tek sezona pokazati u kojoj će se mjeri gužve doista i smanjiti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!