[VIDEO] Šetnja Pelješkim mostom, radovi se bliže kraju

01.07.2021.

20:33

Autor: Pero Štrbe/Dnevnik/HRT

Gradnja Pelješkog mosta

Gradnja Pelješkog mosta

Foto: HRT / HTV

Radovi na spajanju dijelova rasponske konstrukcije Pelješkog mosta bliže se kraju. Od 2404 metra, koliki je raspon mosta, postavljeno je 2229 metara, što je 93 posto.

Galerija
Pelješki most, Foto: HRT/HTV
Pelješki most, Foto: HRT/HTVPero Štrbe na Pelješkome mostu, Foto: HRT/HTVPelješki most, Foto: HRT/HTVPelješki most, Foto: HRT/HTVPelješki most, Foto: HRT/HTVPelješki most, Foto: HRT/HTV

Rano jutro na gradilištu Pelješkog mosta. Radnici koji su podizali i cijelu noć zavarivali spojni segment konstrukcije mosta odlaze s posla.

- Možete vidjeti da smo spojili stupna mjesta 5. i 6. Išlo je mnogo brže i bolje nego prošli put kad smo postavljali spojni segment između 4. i 5.66, kaže Wu Zongijan, inženjer na gradilištu Pelješkog mosta-CRBC. Novi radnici odmah pristižu i odmah dobivaju upute za nastavak radova.

- U tijeku su radovi pozicioniranja i pričvršćivanja upasnog, spojnog segmenta i nastavlja se odmah sa zavarivanjem dan i noć. Radimo u tri smjene, koliko je potrebno, naglašava Ivica Granić, voditelj montaže rasponske konstrukcije Pelješkog mosta-CRBC.

Time se od strane Komarne dobilo 870 metara mosta u jednom komadu. No i konstrukcije između ostalih stupova većinom su spremne za spajanje. Između stupnih mjesta 6 i 7 prestalo je također postaviti spojni segment. Dizalice su spremne i za nekoliko dana taj će se posao najvjerojatnije odraditi.

- Mi se nalazimo na 93 posto konstrukcije koja je trenutno montirana u cijelosti. S preostalih samo 11 segmenata i nekih 175 metra konstrukcije koju je još potrbeno montirati, dodaje Granić. I taj posao će se prema svemu sudeći obaviti brzo, barem ako je vjerovati kupačima u Komarni.

- Evo jučer prazna rupa između stupova, jutros se dođe, a ono - spojeno, kaže Martin Vuica. Komarnjani su najbolji svjedoci brzih promjena vizure mosta. Ako se po jutru dan poznaje, spajanje Hrvatske velebnim mostom, dogodit će se vrlo brzo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!