Je li zbog loše procijepljenosti ugrožena turistička sezona?

07.02.2022.

19:17

Autor: Margareta Jozinović Vuković/Dnevnik/HRT

Dubrovnik

Dubrovnik

Foto: Grgo Jelavic / PIXSELL

U Hrvatskoj je danas zabilježeno malo više od 1900 novih slučajeva zaraze. Od toga ih je oko 1300 potvrđeno PCR testom, a ostali brzim antigenskim. To je 600 novozaraženih manje nego prošlog ponedjeljka. U bolnicama posljednjih dana blago raste broj pacijenata s COVID-om, trenutačno ih je 2191, a na respiratoru 178, jednako kao i jučer. Nažalost, i danas imamo velik broj preminulih, 57. To pokazuje da je i omikron-varijanta koronavirusa iznimno opasna, osobito za starije osobe koje nisu cijepljene.

Omikron je malo blaža, ali nimalo bezazlena varijanta. Smrtnost je i dalje visoka. Među preminulima su necijepljeni, starije osobe i kronični bolesnici.

- Stalno se priča da je omikron blaga bolest, odnosno da je to virus koji izaziva blagu bolest, ali ja bih podsjetio da je to još uvijek isti virus, SARS-CoV-2, samo što se on malo 'presvukao', pa malo zavarava - i ako izaziva blaže kliničke slike, izaziva ih kod cijepljenih osoba, rekao je Miroslav Venus, predsjednik Hrvatskog epidemiološkog društva i ravnatelj ZJZ-a Virovitičko-podravske županije.

I dok primjerice Danska odustaje od šire upotrebe COVID potvrda, a ostaju samo u zdravstvu i socijalnoj skrbi, u Hrvatskoj se razgovara o nekim promjenama.

- O tome se raspravlja, ali ćemo na vrijeme obavijestiti javnost kad odlučimo da bi trebalo ići u odustajanje nekog dijela korištenja COVID potvrda, ali nikada sve. COVID potvrde gube na svojoj važnosti otkad je došao omikron koji zaobilazi imunološki sustav i često zaražava one koji su cijepljeni i preboljeli bolest, rekao je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a.

Načelnik Stožera je konkretniji i izravniji.

- U ovom trenutku nema ukidanja COVID potvrda. Budimo realni, oni koji idu prema većim ukidanjima su države koje imaju višu stopu procijepljenosti, rekao je Davor Božinović, načelnik Stožera civilne zaštite RH.

A procijepljenost je koja bi mogla raditi razliku među mediteranskim zemljama na koronakarti.

- Ono što je nama glavni cilj je da ne budemo tamnocrveni. Države neće poticati ona putovanja koja nisu nužna, a to su turistička putovanja i pri povratku za svoje građane su moguća dodatna ograničenja, za sve one koji nemaju COVID potvrde, a ta ograničenja su u smislu karantene naravno testiranja, što može biti za nas problem, rekla je Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta.

Problem je niska procijepljenost. U Splitsko-dalmatinskoj županiji cijepni punktovi gotovo da su prazni.

- Postoji opravdan strah da bi mogli uvesti stroge mjere kao karantene za povratak iz Hrvatske jer stojimo na najgoroj poziciji na procijepljenosti, međutim mi se svi iz sektora nadamo da do toga neće doći, rekla je Martina Nimac Kalcina, predsjednica Zajednice obiteljskog turizma HGK.

Nadaju se tomu i u Istri koja je, za razliku od obalnih županija, mnogo bolje procijepljena.

- Da li će njemački Institut Robert Koch procjenjivati kao prošle godine svaku županiju posebno, vidjet ćemo, mi bi željeli da da, ako ne, morat ćemo mjere donositi na razini države kako bi poboljšali situaciju, rekao je Dino Kozlevac, načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije.

Jer predsezona je i ovako pod velikim upitnikom, a o onoj ljetnoj svi ovisimo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!