Hrvat ranjen u Ukrajini hospitaliziran u KB-u Dubrava: "Ima teške ozljede, ali stabilno je"

10.06.2022.

12:25

Autor: Dnevnik HTV-a/HRT/D.S.

doc. dr. sc. Krešimir Martić, dr. med., KB Dubrava

doc. dr. sc. Krešimir Martić, dr. med., KB Dubrava

Foto: Dnevnik HTV / HRT

U Hrvatsku je noćas iz Ukrajine stigao naš državljanin, dragovoljac ukrajinske vojske, koji je ranjen u Harkivskoj oblasti. Njegov prijevoz osiguran je naporima Ministarstva vanjskih i europskih poslova te Ministarstva zdravstva. Hospitaliziran je u KB-u Dubrava. 

Potkraj svibnja, na prvoj liniji, u Harkivskoj oblasti, 30-godišnjaka je pogodio geler. Jutros je stigao u Hrvatsku. Sada je stabilno. Ima teške ozljede desne ruke i noge.

Novinarki Margareti Jozinović Vuković rekao je da se osjeća dobro i da je punog srca otišao pomoći ukrajinskom narodu, nažalost nije niti sanjao da će biti ranjen, a o kakvim je ozljedama riječ, rekao je doc. dr. sc. Krešimir Martić, dr. med., predstojnik Klinike za plastičnu, rekonstrukcijsku i estetsku kirurgiju KB-a Dubrava.

- Pacijent je primljen u KB Dubrava u Kliniku za plastičnu kirurgiju s teškim tjelesnim ozljedama, ali izvan je životne opasnosti. Ima teške tjelesne ozljede. Radi se o ozljedama ruke i noge, no pacijent je stabilan.

 - Geler je ozlijedio nekoliko mjesta, prvenstveno desnu nadlakticu i područje desne natkoljenice. U području desne natkoljenice radi se o ozljedama bitnih struktura mišića i živaca. Moramo u tom smislu napraviti zahtjevnu dijagnostiku, dodao je.

Dragovoljac je rekao da o posljedicama odlaska u rat nije ni razmišljao, a sada ga čeka dug oporavak.

- Vjerojatno će morati napraviti kirurški operativni zahvat gdje ćemo u samom zahvatu definitivno utvrditi kolike su te ozljede i onda ćemo znati više o mogućim prognozama i planu liječenja, istaknuo je Martić.

Na planu povratka dragovoljca u Hrvatsku radila su ministarstva - zdravstva te vanjskih i europskih poslova.

- Čim smo saznali da je hrvatski državljanin ranjen učinili smo sve da ga evakuiramo iz nesigurne zone u kojoj se nalazio. Za nas koji smo bili tek karika u lancu to je zaista sretan dan i evo koristim ovu priliku da mu čestitam rođendan. Sretan Vam rođendan, vjerujem da ste danas na neki način ponovno rođeni, rekla je Anica Djamić, hrvatska veleposlanica u Ukrajini.

Namjera mu je, rekao je za HTV, bila pomoći onima koji pate, Ukrajincima koji se bore za svoju slobodu. Slobodu čija je cijena itekako visoka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!