Tragedija u minskom polju

24.02.2023.

Zadnja izmjena 19:26

Autor: Kristina Tartaro/Vijesti/Dnevnik/HRT/IMS/A.V./M.M.

Nastavljen očevid u Čanku

Nastavljen očevid u Čanku

Foto: HTV / HRT

Hrvatska je još uvijek pod dojmom strašne tragedije koja se jučer dogodila u Lici kada su na poslovima razminiranja od posljedica aktiviranja mine smrtno stradali 35-godišnja pirotehničarka i 44-godišnji pirotehničar. Očevid je s večernjim satima završio, no detalji nesreće koja se dogodila na tromeđi dvaju općina i grada Gospića, znat će se tek narednih dana. Ličani su šokirani tragedijom iako neki od njih desetljećima žive uz mine u zabačenim selima.

Ličani su naviknuli živjeti uz mine. Država je odlučna razminirati svaki kutak, pa i onaj najzabačeniji. Život je u tom najrizičnijem poslu za opće dobro jučer izgubilo dvoje ljudi. Očevid je trajao do večeri.

Na ovom radilištu koje je otvoreno prije 46 dana, zbog kamenja, šikare i stabala koriste se sve tehnike razminiranja, a to je najopasnije za pirotehničare.

- Do sada je odrađena strojna obrada i ručna koja nam je omogućavala terenski. Ovaj daljni period zbog nedostupnosti radit će se ručnom metodom, rekao je Roland Štimac, nadzornik za kontrolu kvalitete, HCR.

Unatoč tragediji, pirotehničari će nastaviti s poslom. Potrebno je dovršiti razminiranje 800.000 četvornih metara.

- Zadnjih nekoliko godina tu je veliki korak napravljen i sad su to već rubna područja općine Perušić koja se razminiraju, istaknuo je Mihael Kurteš, načelnik stožera Civilne zaštite općine Perušić.

U Lici je nakon Domovinskog rata do danas od mina smrtno stradalo 23 ljudi. Do 2026. trebalo bi se ovdje razminirati preostalih 76 četvornih kilometara mahom nepristupačnog šumskog područja.

Načelnik Kovač: Izginuli su mladi ljudi 


- Dosta toga se napravilo zadnjih godina i preko države i EU fondova, ali još imamo na tim graničnim područjima gdje su bile crte razdvajanja u okolici Čanka i okolici Željave prema BiH. Nažalost izginuli su mladi ljudi da ne bi poginuo netko od naših i evo ja se zahvaljujem svima koji rade ovaj teški posao noseći glavu u torbi, rekao je Ante Kovač, načelnik općine Plitvička Jezera. 


Božinović izrazio sućut obiteljima i kolegama stradalih 


Prilikom primopredaje službenih policijskih motocikala nabavljenim sredstvima za provedbu Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izrazio je sućut obiteljima i kolegama stradalih pirotehničara. Naglasio je da je Ličko-senjska županija, s obzirom na prirodu rata i agresije, te zahtjevnost terena najviše kontaminirana minama.


- Dopustite mi prije svega da još jednom izrazim žaljenje zbog tog tragičnog događaja gdje su nam dvije osobe obavljajući svoje poslove na uklanjanju minske opasnosti smrtno stradale. Što se tiče istražnih radnji, očevid je u tijeku i u ovom trenutku nemam ništa novoga za reći. Naravno, kad očevid bude gotov policija će u koordinaciji s državnim odvjetništvom doći do odgovarajućih zaključaka, rekao je Božinović. 

Nakon Domovinskog rata u Hrvatskoj je ostao golem broj protupješačkih i protuoklopnih mina, no njihov točan broj bilo je teško odrediti. Nakon sustavnog pregleda zabilježeno je malo više od 270 tisuća mina, većim dijelom protupješačkih. 

Do danas je razminirano više od 780 četvornih kilometara, a ostalo je još oko 150 četvornih kilometara s malo manje od 13 tisuća mina.

Minski sumnjivih područja ima u 6 županija i 29 općina i gradova. Cijelo područje trebalo bi se razminirati do ožujka 2026. godine.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!