Broj novozaraženih u porastu, ovoga petka 1500 ljudi više nego prošloga

22.10.2021.

19:18

Autor: Ruža Ištuk/Dnevnik/IMS/HRT

Borba protiv pandemije

Borba protiv pandemije

Foto: HRT / HTV

U Hrvatskoj je danas više od tri tisuće novozaraženih - 3258, što je novi rekord u ovom, četvrtom valu. Ujedno, to je 1.500 slučajeva više nego prošlog petka, odnosno rast od 85%. Preminulo je 17 osoba. U bolnicama je 997 pacijenata, 135 na respiratoru. Zbog ovakvih pokazatelja, Njemačka je Hrvatsku svrstala među zemlje visokog epidemiološkog rizika.


U tjedan dana preminulo je 123 ljudi. Od 16 preminulih u dobi od 30 do 64 godine nitko nije bio cijepljen, a desetero ih je mlađe od 59 godina. Već tri dana u Hrvatskoj je više od 3000 novozaraženih.

Epidemiologinja iz HZJZ-a Tatjana Nemeth Blažić kazala je da u trećem tjednu listopada imamo veći porast novooboljelih u odnosu na prošli tjedan čak za 70%. Brojevi bi mogli rasti i zbog nove delta plus varijante koja se pojavila u Rusiji i Austriji.

- Gotovo sve nove varijante do sada su se pokazale da su zaraznije. Za ovu najnoviju plus varijantu za sada nema dovoljno podataka, i dalje se intenzivno prati, kazala je Nemeth Blažić. 

Prati se i stanje na koronakarti. Njemačka je svrstala Hrvatsku među zemlje visokog epidemiološkog rizika, od nedjelje će oni koji dolaze iz Hrvatske, a koji nisu cijepljeni ili nisu preboljeli COVID, morati u desetodnevnu samoizolaciju.

U Znanstvenom savjetu Vlade nesuglasice, pet članova ograđuje se od izjava Gordana Lauca.

„...posebno se ograđujemo od njegovih poruka ili insinuacija gdje proglašava pandemiju na bilo koji način završenom. Tvrdi da postoje okolnosti u kojima se "bolje" zaraziti, relativizira učinkovitost epidemioloških mjera i potrebu za njihovom primjenom. Preporučuje cijepljenje samo osobama starijima od određene dobi ili insinuira da u Hrvatskoj postoji bilo kakav oblik povezanosti povećane smrtnosti stanovništva sa cijepljenjem”.

Gordan Lauc, kaže, poštuje sve kolege u znanstvenom savjetu, ali i poručuje.

- Ako ćemo dokle god ovaj virus bude cirkulirao u populaciji reći da imamo pandemiju, pandemija će trajati zauvijek. Ja vjerujem da su upravo te neše razlike ono što daje snagu našem znanstvenom savjetu, tako da sve činjenice budu na raspolaganju Vladi da može donijeti bolje odluke. Ja sam imenovan članom savjeta i ja ne vidim potrebu da se iz njega povučem. Ako Vlada ne treba i ne želi slušati moje savjete ona ih uvijek može ignorirati, rekao je Gordan Lauc, član Znanstvenog savjeta Vlade RH.

Stanje u Znanstvenom savjetu komentirali su i premijer i ministar zdravstva.

- Mi njih čujemo i slušamo jer ih se puno pita. Da ih se manje pita ne bi ništa čuli što govore. Poanta je, imate Vladu, ministra, Stožer, kažem - cijepljenje je dobro, cijepiti se treba, cjepiva imamo dovoljno, cjepivo najbolje štiti od zaraze, rekao je premijer
Andrej Plenković.

- Imam informacije da je većina onih članova Znanstvenog savjeta konstruktivna i nadalje te da ne namjerava bar u ovom trenutku napustiti Znanstevni savjet jer bi to značilo lošu poruku, izjavio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Prava je poruka, kaže, da cijepljenje spašava život i pomaže u izlasku iz ove krize. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!