"Imamo sve predispozicije za sigurnu opskrbu plinom"

28.09.2022.

08:30

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/B.A./HRT

Dalibor Pudić

Dalibor Pudić

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Zbog poremećaja na tržištu više od 100.000 građana mijenjaju opskrbljivača plinom. Od 1. listopada, odlukom HERA-e prelaze na javnu opskrbu. O toj su temi jutros u HTV-ovoj emisiji Dobro jutro, Hrvatska govorili direktor Sektora za plin i naftu u HERA-i Goran Babić i predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin Dalibor Pudić.

Babić je objasnio kako svaki kupac u kategoriji kućanstava ima izbor hoće li biti na tržišnoj usluzi ili koristiti reguliranu cijenu koju donosi HERA, odnosno javnu uslugu.


- Trenutno je ta cijena vrlo povoljna za kupce, zaštićena, rekao je Babić.


- Ona je do 31. 3. sljedeće godine na tim razinama koje su oko 40 eura, u usporedbi s današnjom cijenom koja varira oko 200 eura, dodao je.


Zato što tržišni opskrbljivači ne mogu pružiti konkurentne cijene u odnosu na javnu uslugu, da bi mogli opskrbiti kupce, morali bi značajno podizati cijene, ili to više ne mogu pa su raskidali ugovore s potrošačima, objasnio je Babić. Kupci imaju pravo povratka na javnu uslugu, pa je u posljednje vrijeme velik broj njih zatražio tu promjenu.


Babić je poručio i da kućanstva ne trebaju strahovati da će ostati bez plina jer su ostala bez tržišnog ugovora.


Pudić je istaknuo da je velika većina potrošača (80-ak posto ili 500.000 potrošača) bila na javnoj usluzi.


Između ostalog je poručio da Hrvatskoj plina neće nedostajati te da smo među članicama EU-a s najboljom situacijom - imamo domaću proizvodnju, LNG terminal, skladište plina...


- Imamo sve predispozicije za sigurnu opskrbu plinom, rekao je Pudić.

Više pogledajte u videu:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!