Ustavni sudac - susjed iz noćne more?

04.07.2021.

20:36

Autor: Iva Magušić-Dumančić/Dnevnik/P.F./HRT

Sudac Ustavnog suda Andrej Abramović zalijeva ljude vodom

Sudac Ustavnog suda Andrej Abramović zalijeva ljude vodom

Foto: Dnevnik / HRT

Sudac Ustavnoga suda Andrej Abramović našao se u središtu incidenta koji se dogodio u samom centru Zagreba. Abramović je, navodno nezadovoljan prisutnošću osoba u susjednom dvorištu - otvorio na njih vodu. Oni tvrde da to nije prvi incident, a posljednji se dogodio u srijedu, kada je intervenirala i policija.

U samom središtu grada već 2 mjeseca svako malo drama. Sve je kulminiralo prije 4 dana.

- Gospodin Abramović pojavio iz svog stana sa šmrkom vode u ruci i otvara vodu na nas, u tom trenutku nismo bili u grupi samo odrasli ljudi već i dvoje maloljetne djece, objasnila je Tamara Šebetovsky.

Kaže da se tada dogodio i fizički obračun.

- Da bi nas prestao zalijevati jer ne možete disati, gledati dok se to događa, pokušala sam mu uzeti crijevo za vodu i bacit ga od njega. On me zgrabio za glavu i potezom koji radi me pokušava nasilno nabiti na ogradu, izjavila je Tamara Šebetovsky.

Na temelju zaprimljene dojave policija je malo prije osam sati i intervenirala.

Sve to dogodilo se zbog navodnog kršenja kućnog reda.

- Stvar je u tome da mi nismo u toj zgradi sustanari, znači kućni red se ne odnosi na nas, rekao je Damir Mužina.

I to nisu razgovori, to su naredbe, dodaje.

I tu policija, kažu, nije bila prvi put.

- Policajac nam je dao do znanja da je gospospodin rekao da mi nismo radili nikakvu buku, znači gospodin Abramović je rekao da nismo radili nikakvu buku, ali da on naprosto ne želi da mi budemo tamo, istaknula je Tamara Šebetovsky.

Sudac Andrej Abramović danas ne želi pred kamere. Tek kratko poručuje da je sve što je imao reći već rekao.

Predsjednik Ustavnog suda sve je saznao iz medija.

- U svakom slučaju načelno držim, neovisno o konkretnom događaju da je svaki sudac ili sutkinja Ustavnog suda u svom ponašanju i u privatnom životu dužan čuvati kako svoj ugled tako i ugled i dignitet institucije kojoj pripada te je osobno odgovoran za svoje ponašanje, navodi u priopćenju predsjednik Ustavnoga suda Miroslav Šeparović.

Takvo ponašanje osuđuju HDZ-ovi zastupnici i dodaju kako je riječ o sucu koji je dobar prijatelj s aktualnim predsjednikom.

- Proteklih nekoliko tjedana vrlo često slušamo iz njegovih usta gdje govori o HDZ-ovom pravosuđu pa željno iščekujemo njegovu reakciju. Koristi se retorikom koja je vrlo slična retorici predsjedniku države poput jazavaca, grizlija, medvjeda., rekao je saborski zastupnik HDZ-a Damir Habijan.

SDP će tražiti sankcije.

- Svatko tko je odgovoran, svatko ko krši načela javnog djelovanja, svatko tko krši zakon RH za to mora odgovarati, bez obzira s kim bio prijatelj ili neprijatelj. Siguran sam da HDZ ima način da ubijedi gospodina Šeparovića da do nekih sankcija dođe. Ako nigdje drugdje, u nekoj konobi sa Šeksom i Bačićem, smatra predsjednik saborskog Odbora za pravosuđe (SDP) Mišel Jakšić.

Prvi je na potezu Ustavni sud.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!