Imaju samo jednu želju - da se strašni rat brzo završi

15.03.2022.

20:13

Autor: Margareta Jozinović Vuković/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

U Hrvatsku je ušlo više od šest i pol tisuća Ukrajinaca

U Hrvatsku je ušlo više od šest i pol tisuća Ukrajinaca

Foto: Dnevnik / HRT

U Hrvatsku je ušlo više od šest i pol tisuća Ukrajinaca. Riječ je većinom o ženama i djeci koji uglavnom ostaju u našoj zemlj,i i to u privatnom smještaju. Trajni smještaj nudi se u Vrbovcu gdje se nalaze 54 izbjeglice. Crveni križ već radi na njihovoj integraciji u društvo. Djeca se upisuju u školu, a odraslima se nudi posao. 

- Ni hrane ni vode, ništa nismo imali, tri dana smo bili gladni, hranili nekako djecu tim ostacima hrane što smo imali, ljudi dijelili među sobom sve što su imali i mislila sam da nikad više neću izaći iz tog podruma, kazala je gospođa koja je napustila Kijev. 

Ali, srećom, izašla je. Ona je jedna od posljednjih hrvatskih državljana koji su prije nekoliko dana napustili Kijev. U strahu za svoju obitelj licem nije htjela pred kameru.

No htio je ovaj jedanaestogodišnjak koji će uskoro u Vrbovcu krenuti u školu.

- Nedostaje mi moj dom. Volio bih da mogu spavati u svojem krevetu i igrati se svojim igračkama. Lijepo mi je ovdje, ali ipak mi je ljepše u mojoj kući. Sviđa mi se što ću od idućega tjedna krenuti u školu. Jako želim ići u školu, istaknuo je Mikolia Pančenko iz Kijeva.

Školovanje, radionice, igraonice za mlađe. Oni stariji različitih su zanimanja, posao neće biti upitan.

- Imamo stomatologinju, liječnicu, ginekologinju, medicinsku sestru, prodavača, različita zanimanja i vjerujem da će oni htjeti kada se suoče s tim da će ovdje biti trajniji boravak da će sve biti angažirane oko zapošljavanja, rekla je ravnateljica društva Crveni križ Vrbovec Jelena Mucko

Posao bi htjela stomatologinja Viktoria koja je utočište pronašla u Vrbovcu prije deset dana.

- Čini mi se da smo ovdje znatno dulje jer s nama rade djelatnici Crvenoga križa, nastoje nam odvratiti misli od strahota u domovini. Radila bih u svojoj struci, bilo što, poručila je Viktoria Pančenko.

Ovaj ukrajinski liječnik s hrvatskom adresom, koji pomaže i kao prevoditelj, dosad je pregledao oko sto sunarodnjaka.

- Anamneza, pregledi, konzultacije, naravno po potrebi pišemo recepte, izdajemo to na bijeli recept. Želja je i mogućnost da napravimo posebnu ambulantu na ovo vrijeme ili kasnije gdje ćemo to centralizirano gdje ćemo pomagati, dodao je Vitalij Saranča, dr. med., Vrbovec - Dom zdravlja Zagrebačke županije.

Pomoć im je potrebna. Želja je samo jedna.

- Ono o čemu ja maštam jest da ovaj strašni rat završi brzo i da se vratimo kući na svoju zemlju i sve sagradimo nanovo, naglasila je Viktoria Pančenko.

- Da djeca više nikad ne znaju što je to rat, da se ne boje, da se smiju i želim se vratiti u Ukrajinu i da moja djeca žive ondje, poručila je jedna od posljednjih hrvatskih državljana koji su prije nekoliko dana napustili Kijev.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!