Koalicijski partneri usuglasili su se oko izmjena izbornog zakona

23.05.2023.

19:20

Autor: Iva Magušić-Dumančić, Nikolina Ćosić/Dnevnik/B.A./HRT

Nikolina Ćosić javila se s Markovog trga

Nikolina Ćosić javila se s Markovog trga

Foto: Dnevnik / HRT

Koalicijski partneri usuglasili su se oko izmjena izbornog zakona, javila je Nikolina Ćosić večeras u središnjem HTV-ovom Dnevniku.

Osim o detaljima porezne reforme, premijer Andrej Plenković danas je koalicijske partnere izvijestio i o detaljima vezanim za izmjene izbornog zakona.


- Oko toga su se usuglasili, to je bio prvi dio koalicijskog sastanka. Detalje o tome znat ćemo za dva dana, javila je Ćosić.


Ono što se za sada zna je da će i dalje biti deset izbornih jedinica, u svakoj će se birati po 14 zastupnika, ali mijenjaju se granice izbornih jedinica. Razlog tome je nejednak broj birača u svakoj jedinici - odstupanja su bila i do 18 posto, iako zakonski smiju biti samo do 5 posto. Prema novom prijedlogu ta odstupanja ne bi trebala nadilaziti +/- 3 posto, javila je Nikolina Ćosić.

Oporba oštra, vladajući odgovaraju


Izmjene zakona o izbornim jedinicama još nisu ugledale svjetlo dana - ali oporba je oštra. Zamjeraju što se temelji na popisu birača, ali i zato što se sve radilo iza zatvorenih vrata.


- Svi u državi - od profesora ustavnog prava, od sudaca ustavnog suda, od nas iz oporbe - govore mu: brate, ne baziraj to na popisu birača jer nije precizan, nisu točni podaci, imaš popis stanovništva, radi po tome, rekao je predsjednik SDP-a Peđa Grbin.


- HDZ je i dalje vođen onom udbaškom logikom da je svatko tko nije za njega agent strane sile, pa je tako i ustavne stručnjake proglasio agentima oporbe. I dalje nisu uključeni stručnjaci, i dalje nije uključena oporba, sve ide suprotno preporukama, rekla je saborska zastupnica Mosta Marija Selak Raspudić.


Na prozivke odgovaraju iz vladajuće stranke - oporba je imala devet prijedloga, ni jednom za mišljenje nisu pitali HDZ.


- Meni se čini da bi oni prekrojili Hrvatsku tako kako njima odgovara pritom optužujući HDZ da to čini. Idemo stati na loptu, predstaviti svoje prijedloge, i oporba je izišla sa svojim prijedlozima, možda bi bilo dobro da izađu s jedinstvenim prijedlogom pa da vidimo jesmo li blizu ili smo daleko, rekao je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.


Stranu oporbi drži i predsjednik Zoran Milanović.


- To nije izradilo ministarstvo, nego HDZ, par ljudi u HDZ-u, pa će to onda predložiti svojim koalicijskim partnerima, od kojih bi neki pristali na sodomiju samo da ostanu u vlasti, i to je to. To se tako ne radi, rekao je Milanović.


Novi zakon predstavljen je danas koalicijskim partnerima. Kako će izgledati idući parlamentarni izbori, nije poznato. Zna se tek da Hrvatska ostaje na 10 izbornih jedinica, u svakoj će se birati i dalje 14 zastupnika, ali će neke izmijeniti granice.


- Da svugdje bude otprilike jednak broj birača, što mislim da je u ovom trenu ostvareno sa +/- 3 posto, a isto tako da se koliko je maksimalno moguće prate administrativne granice. Ne može sve ostati isto, da bismo ispunili te ciljeve, išlo se za ovakvim jednim prijedlogom koji mislim da je maksimalno i teritorijalno koherentan, a i fer i korektan prema svima, rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.


A detalji će se znati - u četvrtak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!