Prije gotovo 10 godina Ivana je odlučila izaći iz vrtloga ovisnosti o drogama

23.01.2022.

12:38

Autor: Jelena Šarić/Dnevnik/IMS/HRT

Prije gotovo 10 godina Ivana je odlučila izaći iz vrtloga ovisnosti o drogama

Prije gotovo 10 godina Ivana je odlučila izaći iz vrtloga ovisnosti o drogama

Foto: Dnevnik HTV-a / HRT

Ovisnost o drogama i dalje je jedan od najtežih problema u našoj zemlji. Nakon što i pobijede bolest, sada bivšim ovisnicima još i teži može biti povratak u normalan život. U tome im pomažu mnoge udruge, poput "Zajednice susret".


Prije gotovo 10 godina Ivana Šantek donijela je najvažniju životnu odluku - izaći iz vrtloga ovisnosti o heroinu i metadonu.

- Bilo je svega. Krenulo je s marihuanom, alkohol... - kaže za HTV.

U Zajednicu Susret  došla je 2011., i tada je počeo, kaže, neki bolji život.

Nakon programa odvikavanja, povratak normalnom životu pun je prepreka.

- Teško se zapošljavaju, teško ostvaruju svoja prava. Mnogi od njih izađu nakon programa naših terapijskih zajednica u relativno dobrom stanju i potreban im je oslonac, objašnjava Miroslava Rožanković, predsjednica humanitarne organizacije "Zajednica Susret".

A taj oslonac mnogi pronalaze u savjetovalištu "Zajednica Susret". Oko 70% ovisnika koji su izašli iz terapijskih zajednica ove humanitarne organizacije nisu se vratili starim navikama. Dapače, Ivana sada pomaže drugim ovisnicima.

- Traženje posla, pisanje životopisa, svih tih nekih vama normalnih stvari, nama je to sve nekako nenormalno i novo. Daješ im podršku i sigurnost da ti se mogu uvijek i s bilo kakvim problemom obratiti, kaže Ivana.

Više od 20 godina savjetovalište je usluge socijalne podrške bivšim ovisnicima pružalo u neadekvatnim prostorima koji će se sredstvima iz europskih fondova potpuno obnoviti. Imali su problema s grijanjem, strujom, telefonskim linijama, što je otežavalo njihov posao. 

Projekt vrijedan više od 4,2 milijuna kuna pridonijet će i smanjenju institucionalizacije ovisnika.

- Pokrili su jedan veliki dijapazon rada na terenu, što nijedna institucija baš ne može pokriti sa svojim stručnjacima, potvrđuje Marinka Bakula Anđelić iz Ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreba.

Ključ je to uspjeha izlječenja i smanjenja broja recidivista.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!