07:01 / 19.02.2022.

Autor: Dinko Kreštalica/Dnevnik/HRT

Je li Zagreb opasan za pješake: vatrogasci dronovima pregledavaju krovove

Vatrogasci u akciji

Vatrogasci u akciji

Foto: Dnevnik / HRT

Zagrebački vatrogasci nastavili su dronovima pregledavati krovove zgrada u gradskom središtu kako bi otkrili potencijalno opasne lokacije za pješake i stanare. Snimka stanja poslužit će i kao priprema za obnovu nakon potresa.

Bespilotne letjelice pokazale su se kao vrlo dobro rješenje za brzo izviđanje stanja krovova - ne mora se zaustavljati promet, postavljati veliki kranovi.


- Mi koji smo iskusni u igranju PlayStationa specijalizirali smo se i za droniste u vatrogasnoj postrojbi, kaže Matija Truhan, vatrogasac JVP-a Grada Zagreba.


Kako vrijeme prolazi, oštećenja koje je napravio potres pod utjecajem vremenskih nepogoda opet predstavljaju opasnost. Zato su vatrogasci neprestano na terenu. No je li Zagreb opasan za pješake? Kažu, nakon analize snimki, to će utvrditi struka. 


- Najlakše je snimiti nekakvo oštećenje ili neku opasnost, treba to i ukloniti, zato to radimo mi. Uz naše pilote dronova nalaze se i tri pratitelja koji su naši kolege, koji su usput i inženjeri građevine, kaže Siniša Jembrih, zapovjednik JVP-a Grada Zagreba.


Što se tiče krovova, kažu da je sada situacija malo bolja, no problem su fasade. Dronovi smiju letjeti do 50 metara visine, no tu su antene, kabeli, pa i elektromagnetsko zračenje - sve to ometa let. 


- Sad se dogodila situacija da su dva drona na istoj lokaciji i tu treba obratiti pažnju da ne dođe do sukoba, odnosno da ne dođe do nesreće između ta dva drona, kaže Bojan Žignić, voditelj radiokomunikacije u JVP-u Grada Zagreba.


- Na strani pješaka nisam vidio nekakve ugroze, na kontra strani krova ima nešto crjepova i dimnjaka, dodaje.


I to će se ubrzo ukloniti. Baš kao što se to učinilo nakon zagrebačkog, a poslije i petrinjskog potresa.


Vatrogasci i sljedeći tjedan nastavljaju s izvidima potencijalno opasnih lokacija u gradu. Kažu - zbog sigurnosti svih posao se obaviti mora.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!