Za produženje zdravstvenog osiguranja još tri dana

26.06.2023.

20:24

Autor: Ruža Ištuk/Dominique Bratović Vela/Dnevnik/HRT/IMS/B.B.B.

Reguliranje statusa zdravstvenog osiguranja

Reguliranje statusa zdravstvenog osiguranja

Foto: HTV / HRT

Svi građani koji su na Hrvatskom zavodu za osiguranje osigurani kao nezaposlene osobe, a nisu u evidenciji Zavoda za zapošljavanje, imaju još tri dana da se jave HZZO-u. Ne učine li to, izgubit će obvezno zdravstveno osiguranje. Prema novom Zakonu, građani s takvim statusom, a trenutačno ih je više od 280 tisuća, dužni su osobno se javiti državnom osiguravatelju svaka tri mjeseca. No, pučka pravobraniteljica upozorava da će ta obveza pogoditi i one najsiromašnije, kao i bolesne i invalide, ali i brojne studente pa najavljuje ustavnu tužbu.

Gužve u HZZO-u. Ovo je mnogima najtraženija opcija jer ne žele ostati bez zdravstvenog osiguranja.

Građani su podijelili razloge svojeg dolaska.

- Za produžene zdravstvenog statusa, rekla je Marica.

- Pošto selim u Njemačku, čekala sam praktički zadnje dane tako da predam to da me vrijedi dok dođem u Njemačku, dodala je Lidija.

- Na dva mjesta je nemoguće, dakle u RH i Njemačkoj ili Austriji i onda da ne bi bilo nekakavog prekršaja došli smo napraviti odjavu zdravstvenog osiguranja, objasnio je Draško.

Poželjno je i razumljivo, ali u načinu na koji se to radi pučka pravobraniteljiica vidi brojne probleme, baš kao i u činjenici da je nužno osobno doći u HZZO radi provjere statusa svaka tri mjeseca.

Osobe koje zbog svog zdravstvenog stanja ili invaliditeta teško fizički mogu pristupiti , za ljude koji žive pritom u udaljenim mjestima gdje nema javnog prijevoza, to će im pritom biti i skupo i teško, rekla je Tena Šimonović Einwalter, pučka pravobraniteljica.

Odgovor HZZO-a, potencijalni problemi za studente


U HZZO-u objašnjavaju...

- Ako se radi o osobama koje su spriječene zbog svog zdravstvenog staja to učiniti, one nam se mogu javiti sa nekom medicinskom dokumentacijom. Za one koji nemaju sredstava za uzdržavanje ili koje su nesposobne za samostalan život i rad, ako ispunjavaju uvjete propisane pravilnikom ministra za socijalnu u skrb te osobe mogu biti osigurane po toj osnovi i onda nemaju obvezu osobnog dolaska, objasnila je Dijana Vuksan iz Službe za zdravstveno osiguranje HZZO-a.

Bez osiguranja ostaju i studenti koji studiraju izvan EU-a. Tara u New Yorku studira dvije godine, mogućnost elektroničke prijave nema i ne može svaka tri mjeseca dolaziti u Hrvatsku.

- Nama džave u inozemstvu daju potporu i finaniciraju osiguranje a naša vlastita država ne može stvoritii posebnu kategoriju za nas unutar zdravstvenog sustava, otkrila je Tara Jović.

- Nama je zapravo žao što od svih nekakvih kategorija se odlučila u jednu ruku trenirati strogoća preko naših harvardovaca, oksfordovaca i fulbretovaca, rekao je Matko Dujmović, iz Udruge hrvatskih studenata u inozemstvu.

Pravobraniteljica građane upozorava da traže izdavanje rješenja kako bi imali mogućnost žalbe, ustavna tužba njezin je sljedeći korak.

- Nismo zadnjih deset godina išli na ustavni sud, uvijek nekako pokušavamo različitim instrumentima koje imamo utjecati na neke odredbe ali ovdje mogu reći da je to nešto o čemu razmišljamo, rekla je.

Do sada se HZZO-u javilo 108.820 osiguranika , preostale 173.642 osobe za prijavu imaju još tri dana, u suprotnom će ostati bez zdravstvenog osiguranja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!