Jurčić o naplatama potraživanja: Problem se mora sustavno rješavati

23.04.2023.

20:20

Autor: Mladen Sirovica/Dnevnik/HRT/R.S.

Ljubo Jurčić

Ljubo Jurčić

Foto: HTV / HRT

Ljubo Jurčić, predsjednik Hrvatskog društva ekonomista, za HRT Dnevnik rekao je da je poslovanje agencija za naplatu potraživanja sustavni problem koji se mora sustavno rješavati, a ne samo jednom odlukom ili jednim zakonom. 

Ljubo Jurčić, predsjednik Hrvatskog društva ekonomista, za HRT Dnevnik rekao je da je poslovanje agencija za naplatu potraživanja regularno i da se radi o standardnim transakcijama u kojima netko prodaje svoje dugovanje ili potraživanje preko agencije iz nekog razloga. 

- To bi Vlada trebala regulirati zakonodavstvom. Ali prije toga bi trebali vidjeti zašto građani ne plaćaju. Uvijek će postojati problem, gledamo da li je to neplaćanje za automobili ili za stan odnosno proizlazi li problem iz luksuzne transakcije ili socijalno-stambene transakcije. To nije samo uređivanje poslovanja agencije za naplatu potraživanja nego trebamo pogledati uzrok i zbog čega do toga dolazi. Imamo dva velika sektora, jedan sektor je poduzetništvo, a drugi su sektor građani. Kada to znamo moramo vidjeti zbog čega su poduzetnici u problemu s plaćanjem i zbog čega su građani u problemu s plaćanjem, objasnio je Jurčić. 

Pristanak za prijenos duga

Jurčić je kazao da građani kod stanova socijalne namijene trebaju dati svoj pristanak za prijenos duga na neku drugu kreditnu instituciju, a kod drugih transakcija da ne trebaju. 

-  Stan nije čista kupovina, a ako je stan špekulacijska kupovina onda i ne, ali ako je stan socijalna i ljudska potreba onda da. Zato je potrebna prethodna informiranost i poznavanje strukture i pozicije građana i njegovog imovinsko-pravnog statusa. Zakonom će se moći to lijepo riješiti, ali neće se moći puno napraviti ako ne napravimo strukturu dužnika i dužničkih obaveza, dodao je.

Jurčić ističe da je oporbeni prijedlog da se stambena dugovanja uopće ne smiju prenositi, a druga samo unutar bankarskog sektora, dobar, ali ga je nadopunio. 

-  Ja bih ga samo dopunio da oni mogu kod stanova to prebaciti uz suglasnost onoga tko je uzeo kredit. Treba se urediti da to dugovanje ne bi trebalo biti skuplje nego što je dugovanje bilo u izvornom kreditu u banci ili nekom drugom financijskom poduzeću, rekao je. 

Sustavni problem 

Jurčić je kazao da uvijek postoji mogućnost pogodovanja treće strane i da bi se upravo zbog toga trebao regulirati način i transparentnost tog poslovanja. 

- Treba napraviti analizu i otkriti gdje je defekt u sustavu. To je sustavni problem i on se mora sustavno rješavati, a ne samo jednom odlukom ili jednim zakonom, dodao je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!