Nadzor agencija za naplatu potraživanja, uvodi se licenciranje

23.04.2023.

20:17

Autor: Dijana Kovaček/Dnevnik/HRT/IMS/R.S.

Nadzor agencija za naplatu potraživanja, ilustracija

Nadzor agencija za naplatu potraživanja, ilustracija

Foto: HRT / HTV

Nedavno curenje osobnih podataka građana ponovno je u fokus javnosti i politike stavilo poslovanje agencija za naplatu potraživanja. Ministarstvo financija najavilo je izradu novog sveobuhvatnog zakona koji bi trebao regulirati mnogobrojna sporna pitanja vezana za to osjetljivo tržište kupoprodaje i servisiranja potraživanja. Uz elemente europskog zakonodavstva, dodatno bi trebao zaštititi dužnike, te uvesti licenciranje agencija za naplatu potraživanja.


Curenje osobnih podataka, neprimjeren odnos prema dužnicima, izostanak pravodobnog informiranja građana o prodaji njegova duga - sve su to problemi zbog kojih Ministarstvo financija radi na pripremi novog zakona o kupoprodaji i servisiranju potraživanja - kaže ministar Primorac. 

- Zakona koji bi propisao i vrlo jasno nadzor nad tim subjektima, dakle nad agencijama koje se bave otkupom tih potraživanja, vjerojatno i licenciranje tih agencija uspostavljanje jednog boljeg odnosa između dužnika i tih agencija, prije svega u kontekstu obavješćivanja dužnika prije samog otkupa potraživanja, rekao je Marko Primorac, ministar financija. 

HNB godišnje zaprimi 50-ak prigovora građana


HNB godišnje zaprimi 50-ak prigovora građana na prodana potraživanja banaka, od toga je desetak prigovora vezano za neprimjereno telefonsko uznemiravanje dužnika.

- Do kraja ove godine će se transponirati smjernica Europske unije koja upravo se bavi reguliranjem tih agencija, kazao je Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke. 

U radnoj skupini za izradu zakona, uz mjerodavna ministarstva bit će HNB i Fina. Uključivanju u izradu zakona nadaju se i u Udruzi agencija za naplatu potraživanja. Zakon bi, kaže predsjednik Udruge, trebao uvesti više reda na cijelo tržište. 

- Tvrtke koje su u Udruzi ne nazivaju građane u nevrijeme, u neke kasne sate koje vrlo često znamo vidjeti iz medija. Naravno mi zastupamo jedan određeni postotak tržišta, ne cjelokupno tržište i zato i pozdravljamo ovaj zakon koji se donosi jer će regulirati sve pravne subjekte koji se bave s tim poslom pa jednako tako ćemo regulirati i radno vrijeme kompanija, rekao je Matija Arapović, predsjednik Hrvatske udruge agencija za naplatu potraživanja. 

Nužnost zakonodavnog okvira 


Na nužnost zakonodavnog okvira već odavno upozorava i saborska oporba.

- Brojna su tu pitanja, ali svakako treba zaštititi građane da ne budu u lošijem položaju nego što je bio kod banke, a trenutno prema svim medijskim podacima, građani se nalaze u lošijem položaju nego kad su imali kredit kod financijske institucije, objasnio je Boris Lalovac, SDP. 

Novi bi zakon trebao obuhvatiti mnogo toga od načina komuniciranja i sustava prigovora građana, pa do toga tko će licencirati i nadzirati sve tvrtke i cjelokupno poslovanje na tržištu prodaje, otkupa i servisiranju dugova. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!