Kako će ubuduće napredovati učitelji i nastavnici

14.02.2021.

20:37

Autor: Sunčica Findak/Dnevnik/HRT

Novi pravilnik o napredovanju učitelja i nastavnika

Novi pravilnik o napredovanju učitelja i nastavnika

Foto: HTV / HRT

Postojeći Pravilnik o napredovanju učitelja, nastavnika, stručnih suradnika i ravnatelja na snazi je nepune dvije godine, a prije toga nije se mijenjao više od dva desetljeća. No, i ovome novome pronađene su manjkavosti, pa će se još jednom mijenjati.


E-savjetovanje na kojem su zainteresirani mogli iznositi svoje primjedbe i prijedloge vezano za novi Pravilnik završilo je, a pristiglo je oko 2.000 komentara. Ono što se svakako neće dirati, to su stupnjevi napredovanja - mentora, savjetnika i izvrsnog savjetnika. Velika novost je da se stečeno zvanje više ne može izgubiti.

- Ono što je ideja novog pravilnika jest da se jednom stečeno zvanje samo potvrđuje. Želi li se napredovati u više zvanje onda se mora dokazati da se više zvanje i zaslužuje. Ako želim zadržati zvanje mentora, jednostavno kažem da zadržavam svoje zvanje. Uvjet za to je da sam ispunila sve obveze koje mentor mora ispuniti u 5 godina, tvrdi Ivana Valjak, prof. nemačkog jezika u srednjoj školi Vrbovec.

Napredovanje nakon tri godine, neovisno o ravnateljima

Zahtjev za napredovanje u viša zvanja više neće ovisiti više o ravnateljima. Upravo na to su se i odnosile brojne primjedbe. Zahtjev za napredovanje podnosi odgojno obrazovni djelatnik uz samopotvrđivanje na učiteljskom vijeću, objašnjava Vesna Šeparac iz Uprave za odgoj i obrazovanje Ministarstva znanosti i obrazovanja.

I procedura će, doznajemo, vezano uz postupak napredovanja u viša zvanja biti kraća i s manje administrativnih zapreka. Do sad se kompletna procedura odvijala u roku od 76 dana, a s novim Pravilnikom bi ona trebala trajati 30 dana.

Također, za napredovanje u status mentora dovoljno će biti imati 3 godine staža, a ne 5 kao što je bilo dosad. Zvanje u odgojno obrazovnom sustavu moći će dobiti i ravnatelji, neovisno o godinama radnog staža, dodala je Šerepac.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!