Kako prepoznati radi li se o alergiji ili COVID-u

12:41 / 18.04.2021.

Autor: Marija Matoš/Dnevnik/P.F./HRT

Alergija ili covid?

Alergija ili covid?

Foto: Dubravka Petric / PIXSELL

S proljećem dolaze i sezonske alergije. Kako već više od godinu dana živimo u doba pandemije, mnogi se pitaju kako razlikovati simptome koronavirusa od simptoma alergija koji imaju dosta sličnosti.

Maturantica Lucija od svoje 5. godine ima sezonsku alergiju. Kad u proljeće sve procvjeta, počinju se javljati tegobe.

- Najviše sam alergična na pelud, ambroziju, stabla, prašinu i grinje. Imam crvenilo očiju, curi mi nos, kašljem, objasnila je Lucija Alilović iz Darde.

No, suhi kašalj i curenje nosa jedni su i od simptoma koronavirusa pa ih ne treba zanemariti, upozoravaju epidemiolozi.

- I sam sam počeo s takvim kao pozitivna osoba. Počeo sam s curenjem nosa i to može biti simptom uz glavobolje, teškoće s disanjem, visoka temperatura što ukazuje na to da bi se trebalo testirati, svjedoči dr. sc. Tomislav Dijanić, dr. med. spec. epdemiolog,  voditelj Službe za epidemiologiju HZJZ-a Osječko-baranjske županije.

Istodobno možete imati alergiju i biti zaraženi COVID-om, ističu alergolozi. No, kod alergija ipak postoji jedna bitna razlika.

- Nema temperature, nema bolova u mišićima, bolova u zglobovima što se veže inače uz infekcije, a poglavito uz COVID, objašnjava doc. dr. sc. Višnja Prus, voditeljica Zavoda za reumatologiju, kliničku imunologiju i alergologiju KBC-a Osijek.

Zbog sličnosti koronavirusa i alergija, osobama poput Lucije proteklih godinu dana nije lako.

- U javnom prijevozu i u školi bude malo čudnijih pogleda, ali profesori imaju razumijevanja ako se izjasnimo. Mislim da treba pričati više o tome kako je zapravo svim astmatičarima i alergičarima svakodnevica puhanje nosa i kašalj, smatra Lucija Alilović.

Bit će im to svakodnevica i idućih dana zbog cvjetanja breza. Klinička bi slika, savjetuje dr. Prus, mogla biti blaža nosite li masku. Tako ćete smanjiti unošenje snažnih alergena u sluznicu nosa, a možda i koronavirusa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!