19:57 / 31.05.2021.

Autor: Sunčica Findak/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Kap dobrote: Novi bicikli za mališane s Banovine

Novi bicikli za mališane s Banovine

Novi bicikli za mališane s Banovine

Foto: Dnevnik / HRT

Prva zagrebačka gimnazija provela je svoju već tradicionalnu akciju "Kap dobrote". Ove je godine bila posvećena djeci iz područja pogođenih potresom. Dvadeset osam učenika područnih škola Viduševac i Maja iz okolice Gline dobilo je nove bicikle koji će im umnogome olakšati put do škole.

Bicikl - najveća želja mnogih mališana. A kada je nekima i važno prijevozno sredstvo do škole, sreći nema kraja.

- Puno sam zahvalna što su mi dobri ljudi donirali biciklin, kaže Nikolina, učenica 3. razreda.

Kristijan iz drugog razreda, naravno da zna sva pravila.

- Ne smije se voziti po glavnoj cesti, kaže Kristijan, učenik 2. razreda.

- Izuzetno su veseli, to su im prvi bicikli. Nikada nisu imali novi u životu, nikada nisu imali kacigu, neki od njih će ići biciklom u školu, kazala je Robertina Štajdohar, ravnateljica OŠ Glina.

A to je upravo bio cilj humanitarne akcije Prve zagrebačke gimnazije, koja je i u svojoj školi provela akciju BUŠ- biciklom u školu. A ovdje za djecu u potresom pogođenom području to ima dodatnu vrijednost.

- Htjeli smo nešto konkretno što do sada nije pokriveno humanitarnom pomoći koje su dolazile, htjeli smo da djeca dobiju imenom i prezimenom, da znamo za koga nešto nabavljamo, rekla je Dunja Marušić Brezetić, ravnateljica I. gimnazije, Zagreb.

Skupljali su novac različitim aktivnostima - prodajom majica sa svojim logom, majica s logom škole, ali i organizirajući sportske aktivnosti za koje se skupljala kotizacija.

- Mislim da djecu treba od malih nogu usmjeravati prema održivom prijevozu i životu na dva kotača, kazala je Meri Matušan, profesorica tjelesne i zdravstvene kulture, I. gimnazija, Zagreb.

- Imala sam bicikl, ali je potrgan, kaže Marina.

Bicikl je Marini stigao u zadnji tren, tako će do kraja školske godine još dva i pol tjedna uživati na putu do škole. I ona zna sva pravila!


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!