Zastupnici različito o presudi Karamarku, Plenkoviću drago da je takva

19.05.2022.

20:33

Autor: Nikolina Ćosić/Dnevnik/IMS/HRT

Tomislav Karamarko

Tomislav Karamarko

Foto: Davor Javorovic / PIXSELL

Nakon što je Visoki upravni sud pravomoćno poništio odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa iz 2016. godine, kojom je bilo utvrđeno da je bivši predsjednik HDZ-a i potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko bio u sukobu interesa, zbog čega je otišao iz politike uslijedile su brojne reakcije. 

U saborskim je hodnicima to danas bila jedna od glavnih tema, a na svom profilu na Facebooku oglasio se Tomislav Karamarko.

"Prije skoro šest godina dao sam ostavku. Ovih dana dobio sam pravomoćnu presudu koja kaže da je ostavka bila nepotrebna..", tako je Tomislav Karamarko počeo svoj osvrt na presudu Visokog upravnog suda.

Tada je na čelu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa bila Dalija Orešković, od koje traži ispirku, a ona pak odgovara:

- Nikakva isprika ne dolazi u obzir, ja se nemam razloga ispričavati. U svim relevantnim odlukama, kako upravnim sudovima tako i samog Ustavnog suda, nije osporeno to da se Karamarko nalazio u potencijalnom sukobu interesa, nego je osporeno pravo Povjerenstva da o tome odlučuje, izjavila je Dalija Orešković, Klub zastupnika Centra i GLAS-a.

Na sukob interesa sumnjalo se zbog navodne poslovne suradnje Karamarkove supruge i lobista MOL-a Joze Petrovića. SDP je tražio izglasavanje nepovjerenja potpredsjedniku Karamarku, pa je Vlada Tihomira Oreškovića nakon šest mjeseci pala.

- Oni koji su bili iza njega, većina ih se prešaltala u Plenkovićevu vladu. Tako da je to samo jedna epizoda u nizu rada hrvatskih institucija i načina na koji je HDZ eutanazirao Povjerenstvo o sukobu interesa, kazao je Arsen Bauk, Klub zastupnika SDP-a.

Ključno je bilo što je na ostavci Karamarka inzistirao i tadašnji drugi potpredsjednik Vlade, Božo Petrov (Most).

Iz posta Tomislava Karamarka na Facebooku: 

"Most, momci u tajicama iz Sherwoodske šume, toliko željni aureole zaštitnika hrvatskog roda, trebali su otimati bogatima i davati siromašnima. Ali netko ih je brifirao (reče Božo Hood) i postavio na drugi, superhikovski kolosjek te učiniše popriličnu štetu svom omiljenom hrvatskom narodu”.

Šteta bi se mogla mjeriti u milijardama, tvrdi Karamarko, jer, kako kaže, uskoro će se znati točan iznos odštete koju će Hrvatska morati isplatiti MOL-u.

- To je čovjek koji je zagovarao dogovor s Mađarima. Kakav dogovor? Zar bi Mađari pristali na dogovor koji ne ide njima u korist? To su sve smiješne priče. Kada govorimo o ovoj presudi Visokog upravnog suda, Tomislav Karamarko je dobitnik u igri koja se zove spašavanje vojnika Andreja, kazao je Nikola Grmoja, Klub zastupnika Mosta.

Hrvoje Zekanović, tadašnji koalicijski parter, na sve gleda drugačije:

- Pozivam Božu Petrova, s obzirom na to da je on tog čovjeka stavio na političku marginu i politički ga srozao, neka on da ostavke na sve funkcije jer je bio u krivu, rekao je Hrvoje Zekanović, nezavisni saborski zastupnik.

Premijer Andrej Plenković pozitivno gleda na oslobađajuću presudu nekadašnjeg šefa stranke.

- On je i dalje član HDZ-a. Ja sam ga osobno pozvao da dođe na 100. obljetnicu rođenja Franje Tuđmana i on je došao i to je dobro. Mi smo se pozdravili. Meni je drago da je on tamo bio. Što se tiče te presude, meni je za njega drago da je takva, istaknuo je premijer Andrej Plenković.

Hoće li ona donijeti novosti u budućoj političkoj karijeri Tomislava Karamarka, tek će se vidjeti. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!