KBC Sestre milosrdnice: Intenziviraju se radovi, a pacijenti premještaju drugdje

16.01.2023.

19:56

Autor: Ruža Ištuk/Dnevnik HTV-a/HRT/D.S.

KBC Sestre milosrdnice

KBC Sestre milosrdnice

Foto: HTV / HRT

U zagrebačkom KBC-u Sestre milosrdnice obnavlja se šest zgrada oštećenih u potresu. Radovi se intenziviraju, a time i potreba da se mnoge aktivnosti i pacijenti iz Vinogradske prebace na druge lokacije, a od danas i u Kliniku za traumatologiju u Draškovićevoj ulici. 

Ploče i putokazi skinuti, odjeli Klinike za kirurgiju prazne se, pacijenti premještaju. Od šest stacionarnih kirurških odjela ostao je samo jedan, onaj traumatologije, i to samo za hitne pacijente.


- Ovdje se sada samo primaju politraume i abdomeni u hitnoj službi, kaže Elzika Radić, dipl. med. tehn., glavna sestra Klinike za kirurgiju KBC-a Sestre milosrdnice te dodaje: sve hitne koje dovoze pacijente ovdje obaviještene su da sve ostale pacijente s lakšim frakturama, poput frakture potkoljenice, podlaktice ili kuka, voze na našu lokaciju u Draškovićevoj, dok tumorski pacijenti idu na našu lokaciju Instituta za tumore.


Od inače 40-ak operacija dnevno, danas samo jedna. Pacijente koji su pristali, a imaju dogovorene operacije žuči, kile, hemoroida već tjedan dana operiraju u bolnici u Zaboku.


- Svaki dan idu odavde ekipe, instrumentarke, operateri, medicinske sestre, svi koji su potrebni za logistiku i vraćaju se popodne kući. Drugi dio pacijenata ide u OB Karlovac, s tim da još tamo nismo počeli s radom, kaže glavna sestra Radić.


Čekaonica Klinike za traumatologiju sve je punija, cilj je unatoč izazovima, zbrinuti sve pacijente.


- Naša procjena je da će biti oko 70 novih pacijenata u našoj poliklinici, uz naših svakodnevnih u prosjeku 120 hitnih pacijenata i oko 250-300 kontrolnih pregleda. Otvorili smo jednu dodatnu operacijsku salu i ekipirali se, rekao je prof. dr. sc. Dinko Vidović, dr. med., predstojnik Klinike za traumatologiju KBC-a Sestre milosrdnice.


Nabavili su i pokretni rendgenski aparat za operacijske zahvate, nadaju se i medicinskim sestrama iz bolnice u Vinogradskoj.


- Posla će biti sasvim sigurno više. Organizirat ćemo i popodnevni rad ambulanti tako da što više pregleda apsorbiramo u jednom danu. Primit ćemo i odjel za vaskularnu kirurgiju, najavio je prof. dr. sc. Vidović.

Pacijenti su strpljivi, izbora nemaju.


- Ne smeta mi, malo će tu možda biti gužva, ali što da se radi, kaže gospodin Stjepan.


- Naravno da se bolnice obnavljaju i sve, i to što dolaze ljudi i što je malo veća gužva ovdje, mislim da nije problem pričekati, smatra gospodin Blaž.


Gospodinu Zvonku žao je što ili nema novaca ili nema dobre volje da se apsolutno sve uredi.


Uređenje bolnice i radovi trajat će oko dvije godine. Strpljenje će biti lijek i za pacijente i za osoblje.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!