Okrivljenici za izvlačenje novca iz NK "Dinama" ne smatraju se krivima

18.04.2023.

Zadnja izmjena 15:17

Autor: Dnevnik/HRT/IMS

Županijski sud u Osijeku

Županijski sud u Osijeku

Foto: Dnevnik / HRT

Svi okrivljenici koje Uskok tereti za izvlačenje novca iz NK "Dinama" u tzv. predmetu "Dinamo 2", u utorak su na osječkom Županijskom sudu zanijekali krivnju za kaznena djela iz optužnice, a suđenje će se nastaviti 2. svibnja.

Više doznajte u prilogu Marina Ćurića:

Okrivljenicima Zdravku i Zoranu Mamiću, koji su u bijegu u BiH, sudi se u odsutnosti, a nakon dvosatnog čitanja optužnice, koju je pročitao zamjenik ravnateljice Uskoka Sven Mišković, okrivljenici Damir Vrbanović, Mario Mamić, Sandro Stipančić, Igor Krota i Nikky Arthur Vuksan izjavili su kako se ne smatraju krivima.

Uskok je predložio da se u nastavku rasprave pročitaju iskazi svjedoka, financijskog vještaka te pregleda dokazna dokumentacije o kaznenim djelima za koja se tereti Zdravko Mamić iz 1. točke optužnice, a da se neposredno ispitaju svjedoci za koja ne postoji suglasnost stranaka o čitanju njihovih iskaza.

Obrana se nije suglasila s čitanjem iskaza svjedoka i vještaka te je zatražila da se dokumentacija na raspravi ne pregledava, već da se pročita, te zatražila da se prije nastavka rasprave odluči o zahtjevu okrivljenog Marija Mamića o izdvajanju nekih dokaza kao nezakonitih.

Prihvaćen prijedlog obrane za izdvajanjem nekih dokaza, ne i promjena mjesne nadležnosti


Sudsko vijeće odbilo je prijedlog obrane Damira Vrbanovića za odlučivanjem o njegovu prigovoru na promjenu mjesne nadležnosti u tom predmetu, ali je prihvatilo prijedlog obrane Marija Mamića, pa će o prijedlogu za izdvajanje nekih dokaza kao nezakonitih odlučivati na idućoj raspravi zakazanoj za 2. svibnja.

Odvjetnik Marija Mamića Nikola Mandić rekao je novinarima kako je obrana zahtjev za izdvajanje nezakonitih dokaza dostavila u odgovoru na optužnicu 2017. godine, ali još nije dobila odgovor, iako je Vrhovni sud svojim rješenjem zaključio kako taj prijedlog nije usmjeren odugovlačenju postupka te da postoji vjerovatnost njegova uspjeha.

Mandić podsjeća kako je ovaj postupak u travnju 2016. godine iz Zagreba premješten u Osijek zbog spoznaja koje su ukazivale da suđenje na zagrebačkom Županijskog sudu, zbog odnosa nekih okrivljenika s pojedinim sucima, ne bi moglo biti nepristrano.

Od 2015. godine isti Županijski sud, bez da je itko tražio delegaciju, provodi sve radnje u istrazi za ovaj predmet. Ako su postojali razlozi za delegaciju predmeta, to se trebalo napraviti već kod pokretanja istrage, a ne provoditi istragu u Zagrebu, a onda samo za potrebe rasprave spis prebacivati u Osijek.

- U našem zahtjevu problematizira se cijeli tijek istrage, koji je proveden pred zagrebačkim Županijskim sudom, rekao je Mandić.

Optuženi da su oštetili "Dinamo" za više od 144 milijuna kuna


U ovom suđenju za izvlačenje novca iz NK "Dinama", koje je na osječkom sudu počelo početkom ožujka 2021. osim Zdravka i Zorana Mamića optužnicom Uskoka obuhvaćeni su Zdravkov sin Mario Mamić, bivši "Dinamov"direktor Damir Vrbanović, poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota te menadžer Nikky Arthur Vuksan.

Uskok tereti Zdravka Mamića da je od prosinca 2004. do prosinca 2015. ostale okrivljenike organizirao u zločinačko udruženje te da su sklapanjem fiktivnih ugovora između "Dinama" i više stranih tvrtki iz Velike Britanije, Švicarske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Svetog Vincenta i Grenadina, Belizea, Hong Konga, Gibraltara i SAD te ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača, koje je Dinamo plaćao, klub oštetili za više od 144 milijuna kuna.

Tužiteljstvo tereti okrivljenike da su novac dijelili između sebe i koristili za svoje potrebe, a da je, uz navedeno, NK Dinamo neosnovano obvezan za plaćanje dodatnog iznosa od još 7,35 milijuna eura, odnosno 55,8 milijuna kuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!