Koronavirus - najnovije informacije

15.10.2020.

09:45

Autor: P.F./HRT

default error photo
Jučer je bilo 748 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj sada je ukupno 3210.
U posljednja 24 sata zabilježena su 793 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 3562, objavio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

Među njima je 439 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 26 pacijenata. Preminulo je 10 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 22534 osoba zaražena novim koronavirusom, od kojih je 344 preminulo, ukupno se oporavilo 18628 osoba od toga 431 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutačno 17805 osoba. Do danas je ukupno testirano 379 379 osoba, od toga 6696 u posljednja 24 sata.

➡️ Sve o koronavirusu pratite na hrt.hr/koronavirus
➡️ U KB-u Sveti Duh 11 zaraženih, u samoizolaciji 48 osoba
➡️ Capak: Dogovorili smo isporuku 2,7 milijuna doza cjepiva
➡️ Koronavirusom zaraženo 288 učenika u Hrvatskoj, od toga 76 u Zagrebu 
➡️ Verbalni napad na prof. Markotić i ekipu N1 televizije

• Prilog iz središnjeg Dnevnika u srijedu.

• HZJZ objavio kako pravilno nositi maske Opširnije

•  Austrija uvodi parcijalno upozorenje za putovanja svojim građanima te je od subote sedam hrvatskih županija u kojima je epidemiološka situacija povoljnija izuzeto s upozorenja na covid. Vijest je priopćilo veleposlanstvo u Zagrebu. Opširnije

• Gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok nema koronavirus. Opširnije

 Dnevne oscilacije mogu postojati, ali imamo porast koji je sada zabrinjavajući. U Zagrebu će danas biti više novozaraženih nego jučer, podaci se očekuju uskoro. Porast je pokazatelj da se bolest počela efikasnije širiti. Krenuli smo pomalo u zatvorene prostore, a već imamo ovakav porast, rekao je epidemiolog Branko Kolarić, član Znanstvenog savjeta Vlade jutros u emisiji Hrvatskog radija U mreži Prvog. Opširnije

• Pročelnik zagrebačkog Ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč upozorio je da je na početku rujna u Zagreb došlo 60.000 studenata. Epidemiološka situacija i profil zaraženih govori da je prosječna dob zaraženih 40-ak godina te da je među njima velik broj mladih. U karanteni na Tomislavcu je 30 studenata, koji su mahom iz drugih zemalja, najviše iz Španjolske, naveo je. Opširnije

• Na sjednici Vlade jučer su iznesene najnovije informacije o aktualnom stanju vezanom za koronavirus, a prihvaćen je i Prijedlog zaključka o Sporazumu o prethodnoj kupnji za proizvodnju, kupnju i opskrbu cjepivom protiv bolesti COVID-19 u EU-u. Premijer Andrej Plenković kazao je kako je situacija zabrinjavajuća i poslao posebnu poruku mladima. Opširnije

Izvješća županijskih stožera:

• U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji evidentirano je 15 novih slučajeva zaraze koronavirusom, dvije nove osobe su hospitalizirane, a u istom razdoblju evidentirana su i tri otpusta s kućnog liječenja. Što se tiče izvora zaraze, u 8 slučajeva radi se o bliskim, obiteljskim i radnim kontaktima prethodno zaraženih osoba, dok je za 7 osoba izvor zaraze nepoznat. Radi se o radno aktivnom stanovništvu te o dvoje malodobne djece.

Ukupan broj aktivnih slučajeva u Varaždinskoj županiji sada je 140, od kojih se na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalazi 10 osoba, a na liječenju kod kuće 130 osoba. U mjeri samoizolacije trenutno se nalazi 996 osoba, s time da je epidemiološka obrada još u tijeku.

• U Zagrebačkoj županiji  zabilježeno je 59 novooboljelih osoba (gradovi - 3 Samobor, 1 Sveta Nedelja, 9 Zaprešić, 3 Jastrebarsko, 6 Velika Gorica, 7 Ivanić-Grad, 11 Dugo Selo, 4 Vrbovec, općine - 4 Brdovec, 2 Marija Gorica, 2 Pušća, 1 Križ, 1 Brckovljani, 5 Rugvica), a 13 osoba je izliječeno. Trenutno je aktivno 529 slučajeva.

Od 59 novooboljelih osoba 30 su kontakti prethodno oboljelih, 6 slučajeva je povezano s bolničkim ustanovama, 2 uz radna mjesta, dok je za 21 slučaj nejasna epidemiološka anamneza. Samoizolacija je propisana za još 142 osobe. Samoizolacija je propisana jednom razredu srednje škole u Dugom Selu, dva razreda osnove škole u Kravarskom te po jednom  razredu osnovnih škola na području Ivaničkog Graberja, Velike Mlake i Jastrebarskog.

• U Krapinsko-zagorskoj županiji zabilježeno je 56 novozaraženih koronavirusom. Najviše novooboljelih je u Krapini - 13. Sedam novozaraženih je iz Đurmanca, po šest iz Bedekovčine i Marije Bistrice. Gradovi Pregrada, Zabok i Zlatar te općina Sveti Križ Začretje broje po tri novozaražene osobe, po dvije gradovi Donja Stubica i Oroslavje, a po jednu općine Jesenje, Krapinske Toplice, Lobor, Mihovljan, Petrovsko, Radoboj, Stubičke Toplice i Tuhelj.

Pristigla su i 93 negativna nalaza, dok se još čekaju rezultati za 132 uzorka. U protekla 24 sata ozdravilo je 28 osoba te je ukupan broj aktivnih slučajeva zaraze osoba s prebivalištem na području Krapinsko-zagorske županije sada 333. U samoizolaciji je 1298 osoba, , izvijestio je Županijski stožer Civilne zaštite.

• Na području Virovitičko-podravske županije 18 je novozaraženih osoba koronavirusom. Od 79 uzoraka, 59 ih je bilo negativno, dva se još obrađuju, a 18 je pozitivno na virus SARS-CoV-2, izvijestili su iz Stožera civilne zaštite. U Općoj bolnici Virovitica trenutno je hospitalizirano 10 COVID-19 pacijenata. Istodobno, u KBC-u Osijek su tri pacijenta s područja Virovitičko-podravske županije. Dvoje ih je na respiratoru, dok je jedna osoba u Klinici za infektologiju. Od početka epidemije koronavirusa, na području te županije 367 osoba se zarazilo COVIDOM-19, a šest žena i četiri muškaraca preminuli su.

U Ličko-senjskoj županiji u posljednja 24 sata je 69 novooboljelih od Covida-19, svi oboljeli su iz Gospića, od čega je 61 korisnik Doma za starije i nemoćne osobe te 4 zaposlenika te ustanove, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite. Do sada je od početka epidemije u Ličko senjskoj županiji oboljelo 340 osoba, a trenutno je aktivnih 137, od kojih 129 iz Gospića, četiri u Otočcu, tri u Perušiću i jedan oboljeli u Brinju. Također 199 je izliječenih, a četiri su osobe umrle. Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije trenutno je  379 osoba. Opširnije

U zadnja 24 sata u Međimurskoj županiji evidentirano je 25 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Trenutno je 163 aktivna slučaja pozitivnih na COVID 19 virus – 13 osoba se oporavilo, 56 osoba je nepoznate epidemiološke anamneze, 107 osobe su kontakti s ranije potvrđenim pozitivnim osobama. Do sada su ukupno testirane 9172 osobe. Trenutno je 864 osoba u samoizolaciji. Hospitalizirano je 12 osoba (jedna osoba otpuštena je s bolničkog liječenja) i nitko nije na respiratoru.  Nitko nije preminuo i od početka pandemije nema prodora u zdravstveni i socijalni sustav.

• U Karlovačkoj županiji 56 je novooboljelih građana, među njima je i 11 korisnika karlovačkog Doma za starije i nemoćne Sv. Antun, a budući da nisu razvili simptome, odlučeno je da se neće premještati u bolnicu. Od covida-19 u karlovačkoj bolnici preminula je starija žena. Županija ima šest zaraženih učenika u osnovnim školama i četiri u srednjim školama, a djelatnika ukupno sedam. U samoizolaciji je 199 osnovaca i 119 srednjoškolaca. Covid-19 do sada dijagnosticiran kod 574  osobe u toj županiji.

• U Šibensko-kninskoj županiji 11 je osoba oboljelo od infekcije COVID-19, među njima i štićenici šibenskog Doma za starije i nemoćne. Nakon što su jučer dvije djelatnice bile pozitivne, testirano je 57 štićenika s kojima su bile u kontaktu - njih 5 je pozitivno i nemaju nikakve simptome.

• Na području Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 801 obrađenog testa, u četvrtak  je 80 novooboljelih osoba pozitivno na Covid infekciju, izvijestio je Županijski stožer Civilne zaštite.

Među novooboljelima, 34 osobe su iz Splita, 10 iz Sinja, sedam iz Muća, po pet iz Kaštela i Solina, po tri iz Trilja i Vrgorca, po dvije osobe iz Imotskog, Omiša i Dicma, te po jedna iz Komiže, Trogira, Vrlike, Dugog Rata, Hrvaca, Podstrane i Prološca.

Od ukupnog broja novooboljelih 36 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 1577 osoba je u samoizolaciji. U KBC-u Split na bolničkom liječenju je 28 Covid  pozitivnih osoba od kojih su dvije na respiratoru.

• U Osječko-baranjskoj županiji kod čak 82 osobe utvrđen je pozitivan nalaz na koronavirus. Testirano je ukupno 429 uzoraka, a pozitivni nalazi utvrđeni su za 36 osoba iz Osijeka, sedam iz Đakova, pet iz Našica, četiri iz Belišća, po tri iz Čepina i Tenje, po dvije iz Donjeg Miholjca, Gata, Ivanovca i Višnjevca, dok po jednu novopozitivnu osobu imaju Antunovac, Batina, Beli Manastir, Bijelo Brdo, Bokšić, Brođanci, Dalj, Grabovac, Josipovac, Potnjani, Stipanovci, Šaptinovci, Šećerana, Široko Polje, Valpovo i Velimirovac.

Novopozitivne osobe su razmještene u čak 25 naselja na području županije.  Na liječenju u Kliničkom bolničkom centru Osijek nalazi se 37 pacijenata oboljelih od COVID-19, od kojih su četiri na respiratoru.

Epidemiolozi su samoizolaciju odredili za 87 novih kontakta oboljelih osoba, pa se na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji nalazi ukupno 1.257 osoba.

•  U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježeno je 20 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a 18 osoba je izliječeno. Među zaraženima je šest muških i jedna ženska osoba iz Dubrovnika, od kojih je za tri utvrđena epidemiološka veza, kao i dvije muške osobe iz Župe dubrovačke te jedna muška osoba iz Konavala s utvrđenom epidemiološkom vezom. Pozitivni su pet muških i dvije ženske osobe iz Metkovića, od kojih je za četiri utvrđena epidemiološka veza, kao i jedna muška i jedna ženska osoba iz Kule Norinske s utvrđenom epidemiološkom vezom te jedna ženska osoba iz Ploča, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite.

Među 18 izliječenih osoba 11 je iz Dubrovnika, tri iz Kule Norinske, jedna iz Metkovića, jedna iz Župe dubrovačke i dvije osobe koje nemaju prebivalište u županiji. U dubrovačkoj bolnici od koronavirusa liječi se 14 osoba. U samoizolaciji se nalazi 499 osoba. Od jučer obrađeno je 160 uzoraka, a od početka pandemije ukupno 16.506.

U Sisačko-moslavačkoj županiji je 49 novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19. Riječ je o osam osoba s područja grada Petrinje, 16 osoba s područja grada Siska, 11 osoba s područja grada Kutine, 4 osobe s područja grada Novske, 4 osobe s područja grada Popovače, dvije osobe s područja grada Hrvatska Kostajnica, dvije osobe s područja općine Lekenik, jednoj osobi s područja općine Velika Ludina i jednoj osobi s područja općine Lipovljani.

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 9 je novih slučajeva zaraze koronavirusom. Sedam novozaraženih osoba s područja je grada Bjelovara, a po jedna novooboljela osoba s područja je općine Severin i Nova Rača. Dvije novozaražene osobe učenici su dviju bjelovarskih srednjih škola, a sukladno epidemiološkim mjerama njihovi razredi stavljeni su u samoizolaciju. Trenutno je 76 osoba pozitivnih na COVID-19, a u samoizolaciji je 455 osoba.

U Brodsko-posavskoj županiji 7 je novozaraženih koronavirusom. Broj zaraženih osoba prema prebivalištu je grad Slavonski Brod (4) te po jedna zaražena osoba sa područja općina Klakar, Donji Andrijevci i Vrpolje. Ukupan broj zaraženih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 704, dok je broj aktivnih slučajeva 47. Hospitalizirano je 7 osoba (2 osobe više nego prethodni dan) od čega je jedna hospitalizirana osoba na respiratoru. Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalaze ukupno 352 osobe (49 osoba manje nego prethodni dan), izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, po podacima županijskog Stožera civilne zaštite, u posljednja 24 sata 34 osobe su novozaražene koronavirusom. Od ukupnog broja pozitivnih, iz sustava zdravstva pozitivna su četiri liječnika i 11 medicinskih sestara/tehničara, a iz sustava školstva šest nastavnika i 17 učenika. U samoizolaciji su iz sustava zdravstva četiri su liječnika i 24 medicinske sestre/tehničara, a iz sustava školstva 14 nastavnika i 235 učenika.
Od početka epidemije, u županiji je obolilo 1136 osoba, od kojih je 978 osoba izliječeno, a 19 je preminulih osoba. Hospitalizirane su 22 osobe dok je u samoizolaciji 971 osoba.

U Primorsko-goranskoj županiji danas je 12 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a 13 osoba je ozdravilo. Prema podacima epidemiološke službe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo u posljednja 24 sata obrađeno je ukupno 406 uzoraka. Na današnji dan u Županiji je 108 aktivnih, korona pozitivnih slučajeva, a 478 osoba nalazi se u samoizolaciji.

● Na području Zadarske županije 8 je novozaraženih osoba koronavirusom. Riječ je o 5 muških i 4 ženske osobe, starije i srednje životne dobi. Novooboljele osobe su sa područja Grada Zadra (2), Nina(1), Kali(2), Poličnika(1) i Sukošana (2). Tijeko jučerašnjeg dana testirano je 178 uzoraka, pod aktivnim nadzorom je 301 osoba, a istekao je za njih 7855.

U Općoj bolnici Zadar na svim COVID odjelima hospitalizirano je 12 bolesnika od kojih je 2 na respiratoru. U Specijalnoj bolnici Biograd na moru na liječenju je 5 bolesnika oboljelih od COVID-a 19, izvijestio je županijski stožer.

U Zagrebu je u posljednja 24 sata zabilježeno 211 novozaraženih, potvrdio je jutros za HRT ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Grada Zagreba Zvonimir Šostar. Opširnije

U Požeško-slavonskoj županiji na posljednjem je testiranju obrađeno je 112 uzoraka, od kojih je 20 pozitivnih na koronavirus. Trenutno je aktivan 81 slučaj zaraze korona virusom (COVID-19), 75 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 6 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 321 osoba, a ukupno je testirano 10525 osoba, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite.

U Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 194 uzorka briseva i zaraza je potvrđena kod 7 osoba s područja županije. Kod svih 7 osoba radi se o epidemiološki uvezenim slučajevima, osobe su iz mjera samoizolacije, bliski kontakt s poznatom pozitivnom osobom ili boravak na području (Republika Italija, Republika Francuska, Crna Gora, Grad Zagreb i Rijeka). Trenutno je 20 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 148 osoba.

U Koprivničko-križevačkoj županiji potvrđeno je 11 novih slučaja bolesti COVID-19. Riječ je o osobama mlađe i srednje životne dobi z opće populacije s koprivničkog (6), križevačkog (3) i đurđevačkog (2) područja. Na području Koprivničko-križevačke županije trenutačno je aktivno 58 slučajeva, četiri osobe oporavile su se od bolesti COVID-19, a na bolničkom je liječenju ukupno 27 osoba. Ukupno je zabilježeno 297 slučajeva bolesti COVID-19, a u samoizolaciji je trenutačno 141 osoba.

Pandemija koronavirusa u svijetu:

● 
Sedamnaest od 27 zemalja Europske unije, kao i Velika Britanija su u crvenoj zoni na novoj europskoj karti ograničenja kretanja koju je u četvrtak objavio Europski centar za prevenciju  i kontrolu bolesti (ECDC).
Opširnije

Epidemiološka situacija u Europi je zabrinjavajuća. Dnevni brojevi zaraženih i  hospitaliziranih su u porastu, a Covid-19 je peti uzrok smrti u Europi, rekao je direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za Europu Hans Kluge na konferenciji za novinare. Opširnije

● Češka će početi graditi improvizirane objekte za smještaj pacijenata izvan bolnica uslijed većeg rasta broja zaraženih u posljednje vrijeme, objavili su vladini dužnosnici, dok su u susjednoj Slovačkoj i Poljskoj zabilježeni rekordni brojevi novozaraženih. Opširnije

● Kineski
grad Qingdao testirao je gotovo 10 milijuna ljudi na koronavirus unutar nekoliko dana nakon pojave klastera slučajeva. Opširnije

Znanstvenici s britanskog sveučilišta Oxford razvili su brzi test za covid-19 koji može identificirati koronavirus u samo pet minuta, objavili su stručnjaci dodajući da bi se mogao koristiti za masovna testiranja na aerodromima i u tvrtkama. Opširnije

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 745 novih zaraza koronavirusom, a još je jedna osoba oboljela od covida-19 umrla. Opširnije

● Indija
, na putu da pretekne SAD u broju zaraženih koronavirusom, priprema se za nagli porast broja slučajeva u dolazećim tjednima zbog sezone festivala i ukidanja ograničenja gospodarstvu. Opširnije

● Glavni američki stručnjak za zarazne bolesti Anthony Fauci rekao je da američki predsjednik Donald Trump više nije sposoban prenositi novi koronavirus i da u četvrtak može nastupiti u gradskoj vijećnici bez rizika za druge. Opširnije

Povećan broj novo zaraženih osoba koronavirusom u Sarajevskoj županiji rezultirao je novim odlukama županijskoga Kriznog stožera. Opširnije

Češka i Njemačka zabilježile su u posljednja 24 sata rekordne dnevne poraste broja novozaraženih covidom-19 od početka pandemije. Opširnije

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!