U Hrvatskoj 1293 nova slučaja zaraze, preminulo 14 osoba

25.09.2021.

08:17

Autor: HRT

Krunoslav Capak: "Primjećujemo porast broja onih koji se prvi put cijepe, no to je još daleko od razine potrebne za stvaranje kolektivnog imuniteta"

Krunoslav Capak: "Primjećujemo porast broja onih koji se prvi put cijepe, no to je još daleko od razine potrebne za stvaranje kolektivnog imuniteta"

Foto: Dusko Jaramaz / PIXSELL

U posljednja 24 sata zabilježena su 1.293 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te ih je u Hrvatskoj danas aktivno ukupno 8.577. Među njima je 661 pacijent na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 94. Preminulo je 14 osoba.Broj osoba u samoizolaciji je 22.832. Ukupno se oporavilo 381.897 osoba, a od toga 1.219 u posljednja 24 sata. Do danas je ukupno testirano 2.781.837, od toga 9.782 u posljednja 24 sata. 

Čelnik Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak u Dnevniku HTV-a je istaknuo da posljednjih dana primjećuju porast broja onih koji se prvi put cijepe. No kaže da je to još daleko od razine potrebne za stvaranje kolektivnog imuniteta.

"Prema ovoj dinamici, 60% nakon Nove godine"

- Tijekom ljeta imali smo nekih dvije, dvije i pol tisuće prvi apliciranih doza dnevno. Nakon ljeta, krajem osmog mjeseca nam je to skočilo negdje na tri, tri i pol tisuće, a evo jučer smo imali 5.800 apliciranih prvih doza, što je dobra vijest. Dakle, raste nam broj apliciranih za cijepljenje, raste broj prvih doza. Ali to je sve još uvijek nedovoljno. Da bismo dosegnuli 60 posto, to bi po ovoj sada dinamici bilo iza Nove godine, rekao je u Dnevniku HTV-a, dodavši i kako se priprema odluka o COVID potvrdama tome i za pacijente koji idu na naručenu hospitalizaciju.


- Oni pacijenti koji idu na naručenu hospitalizaciju, neki zahvat, trebat će imati COVID potvrde. Isto tako, COVID potvrdu trebaju imati i oni pacijenti koji idu na neki dijagnostičko-terapeutski zahvat, koji generira aerosol, jer je to onda velika opasnost za one koji su u blizini. Njihove posjete također će trebati imati COVID potvrde, npr. pratnja trudnicama, roditelji koji prate djecu na hospitalizaciju te svi koji posjećuju hospitalizirane bolesnike, kazao je Capak. 

Inače, Norveška vlada danas ukida sve restriktivne mjere uvedene zbog pandemije, nakon što je potpuno cijepljeno 67% stanovništva. Sportski klubovi i kulturne ustanove opet će raditi u punom kapacitetu, a starom načinu rada vraćaju se i restorani i noćni klubovi.

- Sada možemo živjeti gotovo onako kako smo živjeli prije pandemije. Ne mislim da će sve biti isto. Mislim da će koronavirus utjecati na nas do kraja života, bilo to dobro ili loše. Naučili smo koliko smo ranjivi, ali i koliko možemo postići ako smo ujedinjeni, komentirala je Erna Solberg, premijerka Kraljevine Norveške.Od 1. listopada svi medicinski djelatnici odnosno zdravstveni djelatnici koji nemaju COVID potvrdu, odnosno potvrdu o preboljenju ili cijepljenju, morat će se testirati na koronavirus dva puta tjedno. U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ) rade na novom pravilniku kojim će jasno precizirati tko treba ići u samoizolaciju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!