U Zagrebu srušena prva kuća s crvenom naljepnicom

10.06.2021.

07:33

Autor: Silvana Skočajić/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Počelo rušenje kuća u Zagrebu nakon potresa

Počelo rušenje kuća u Zagrebu nakon potresa

Foto: HRT / Silvana Skočajić

Godinu i tri mjeseca prošlo je od zagrebačkog potresa do rušenja prve kuće koja je zbog oštećenja dobila crvenu naljepnicu - oznaku da je neupotrebljiva. Sravnjena obiteljska kuća u Gornjoj Dubravi simbol je početka obnove Zagreba - a kako tu obnovu ubrzati, i dalje je glavno pitanje jer još tisuće objekata čekaju rješenje.


Uz puno buke i prašine rušila se jutros kuća u kojoj je godinama živjela Ruža Sever u Gornjoj Dubravi. Nažlost, dva mjeseca nakon potresa umrla je i kuću je naslijedila njena jedina kći Nadica Sunek.

- Emotivan, jako emotivan dan, a opet osjećam i sreću što je konačno krenulo i što će biti nešto novo, protupotresno. Da neće više biti tolikih šokova koje smo doživjeli do sad - kaže Nadica Sunek.

A rušenje bi trebalo biti gotovo za jedan dan.

- Ova kuća je relativno s inžinjerskog apekta time i za izvođače relativno jednostavna za srušiti i odvesti ako ne bude nekakvih velikih iznenađenja danas će to biti gotovo, rekao je Mićo Diklić, operativni koordinator na gradilištu, tvrtka Expertplan.

Obitelj Sunek je prva koja je nakon 445 dana od potresa dočekala rušenje ove obiteljske kuće, još je 11 tisuće zahtjeva za obnovu koje stoje u Ministarstvu graditeljstva i čekaju da se riješe kako bi Fond za obnovu mogao krenuti s realizacijom raspisivanje natječaja i kako bi to doista moglo početi.  Za sada je do njih stiglo samo 18 odluka. 

U Gornjoj Dubravi se nalazi i najveći broj zgrada s crvenom naljepnicom, što je 20 posto od svih zgrada koje su prijavljene da su neupotrebljive. 

To je simbol početka obnove Zagreba, rekao je Damir Vanđelić, ravnatelj Fonda za obnovu. Dobili smo tri odluke iz ministarstva. Druga se ruši sutra, za treću je potrebno napraviti projekt uklanjanja. Nadam se da će se proces ubrzati.

- Moj dojam je da se ljudi tamo zaista trude. Dobivamo po dvije odluke tjedno, mi se svi trebamo potruditi da se to ubrza i pojednostavi. 11 000 je zahtjeva u ministarstvu i treba ih pod hitno obraditi, do nas je došlo samo 18 odluka, tri su za uklanjanje 15 je za isplatu novačnih naknada, treba nam više ljudi, upravni postupak je dosta kompleksan i mislim da to treba rijšeiti digitalizacijom, rekao je Vanđelić.

Mi u Fondu smo se bojali da ćemo biti usko grlo, još uvijek nemamo dovoljan broj ljudi, dodaje.

- Koristimo elektroničke dražbe za sve što možemo. Tvrtka koja je dobila ovo rušenje, sudjelovala je na elektroničkoj dražbi, mislim da je to transparentan sustav. Svi se mogu priključiti, a onda tijekom dražbe snižavaju cijene.

Na pitanje je li ministarstvo mjesto gdje sve zapinje, Vanđelić odgovara kako su se u Fondu bojali da će oni biti usko grlo.

- Imamo 30-ak posto zaposlenih od onoga broja koji nam je potreban za maksimalan kapacitet obnove, ali izgleda da je usko grlo u pisanju odluka.

Iz udruge SOS Zagreb ističu kako su nerazumijevanje, složenost uvjeta i formulara te brojnost dokumenata potrebnih za konstrukcijsku obnovu, ali i slaba pomoć institucija glavna prepreka stanarima da ubrzaju skup postupak obnove svojih zgrada.

Da procedure nisu jednostavne ni za građane ni za izvođače, slaže se i koordinator gradilišta.

- Ovaj dio kad dođemo na gradilište taj dio već više manje dobri inženjeri će se snaći relativno ali ovaj prvi dio administativni što radi projektne dokumentacije što radi svih tih procesa nisu baš jednostavni, kaže Diklić.

Bržem donošenju odluka nada se i obitelj Sunek jer nakon rušenja čekaju dozvolu za gradnju nove kuće.

Trošak rušenja snosi država nakon što Ministarstvo donese odgovarajuću odluku. U Zagrebu je evidentirano oko šest tisuća zgrada sa žutim i crvenim naljepnicama koje prema zakonu moraju biti obnovljene. Za konstrukcijsku obnovu aplicirali su stanari 461 zgrade, a obnova je odobrena za njih 63, što je samo jedan posto odobrene obnove.U ponedjeljak se nastavlja rušenje

U ponedjeljak se ruši kuća u Čučerju, a za treći objekt se još čeka projektna dokumentacija.

- U podsljemenskoj zoni ima više stotina kuća s crvenom naljepnicomza koje će se u daljnjem postupku vrlo vjerojatno procijeniti, kad se izradi projektna dokumentacija, da je potrebno uklanjanje, rekao  je Krunoslav Komesar, iz Hrvatskog centra za potresno inženjerstvo za središnji Dnevnik HTV-a.

Upitan je li moguće pojednostaviti proceduru, Komesar kaže da bi svi bili sretniji da je ona brža.

- Za primjer u Petrinji gdje se vrši obnova, tamo je proglašeno stanje katastrofe i za to vrijeme provode se druga pravila, nema javnih natječaja nego se mogu tvrtke organizirati putem akta o mobilizaciji. Na taj način su se skratile procedure odabira projektanata, izvođača, tako da je na Banovini već oko 120 kua uklonjeno, rekao je Komesar.

Smatra da su se procedure u Zagrebu, iako nije proglašeno stanje katastrofe, također mogle brže provesti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!