Krila Oluje i Red Arrows iz Ujedinjenog Kraljevstva udružili snage

25.04.2023.

Zadnja izmjena 15:32

Autor: Ante Kolanović/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Vježbe Krila Oluje i Red Arrowsa

Vježbe Krila Oluje i Red Arrowsa

Foto: MORH / HRT

U zrakoplovnoj vojnoj bazi u Zemuniku nepuna dva tjedna traje zajednički rad Akrobatske grupe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva "Krila Oluje" i Akrobatske grupe Kraljevskog ratnog zrakoplovstva Velike Britanije i Sjeverne Irske "Red Arrows". Suradnja dviju akrogrupa ove je godine podignuta na višu razinu pa britanski piloti u Zemuniku borave puna dva tjedna.

Galerija
Red Arrows, Foto: ŽK/Radio Zadar
Red Arrows, Foto: ŽK/Radio ZadarRed Arrows, Foto: ŽK/Radio ZadarRed Arrows, Foto: ŽK/Radio ZadarRed Arrows, Foto: ŽK/Radio Zadar

Zadar i zadarski akvatorij već danima nadlijeću bijeli i crveni zrakoplovi.

U posjet našim Krilima Oluje u Zemunik stigla je britanska akrobatska grupa Red Arrows. Pripremaju se za svečanost krunidbe kralja Charlesa. Nebo je danas sivo, sunca nema, ali upravo tako je i u Britaniji.

- Moramo vježbati u svim uvjetima. Ni u Ujedinjenom Kraljevstvu nije uvijek sunčano. Ovo je izvrsna vježba za sve nas kako bismo iskusili let u svim uvjetima, kaže Adam Collins iz Red Arrowsa. 

Red Arrows u Zemuniku su drugu godinu zaredom, treći put u posljednjih nekoliko godina. Prilika je to za razmjenu iskustava i zajednički rad.

- Otvorila se mogućnost prije nekoliko godina da oni dođu ovdje i odrade taj svoj prvi dio koji je krenuo zapravo samo kao transfer prema Grčkoj pa su ovdje stali na nekakav suport i logistiku, međutim, to se onda razvilo u priču da su oni počeli na dva tri dana dolaziti ovdje, evo sad su došli na dva tjedna i razvila se jedna kompleksna priča, kaže Darko Belančić iz Krila Oluje. 

Britanci imaju dugu letačku povijest i imaju što pokazati. Najmlađi član Krila Oluje, 33-godišnji natporučnik Danijel ima svoje mišljenje o tome.

- Letenje je letenje, ja vjerujem da oni jednako uživaju u tome kao i mi. No, današnji trening, nama je to samo još jedan trening do završetka priprema za ovu sezonu, kaže Danijel Rigo iz Krila Oluje.

- Vidjeli smo njihovu sjajnu vježbu. Ovo je odličan primjer dobre suradnje koja postoji u obrambenom i sigurnosnom smislu između Hrvatske i Ujedinjenog Kraljevstva, ali i saveznika u NATO-u. Oduševljen sam što su se uvježbavali ovdje, poručuje Andrew Higgs, britanski vojni ataše u Hrvatskoj. 

I dok se Britanci pripremaju za krunidbu kralja, naša Krila Oluje pri kraju su priprema za skoru sezonu međunarodnih aeromitinga.

Pred hrvatskim ponosom veliki su izazovi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!