Lažne internetske trgovine, hakiran i Ivica Skoko

09.08.2022.

07:00

Autor: Silvana Skočajić/Dnevnik/IMS/HRT

U lažnim trgovinama i lažne haljine Ivice Skoke

U lažnim trgovinama i lažne haljine Ivice Skoke

Foto: Dnevnik / HRT

Kriminal na internetu postao je već odavno svakodnevna pojava. Ovih dana pojavilo se desetak lažnih internetskih stanica, na kojima se po iznimno niskim cijenama prodaju haljine modnog dizajnera Ivice Skoke. Sve je prijavio policiji, iz koje upozoravaju građane da dobro paze kako ne bi postali žrtve prijevare pri online kupnji. 


Haljina je 67 posto na popustu i cijena joj je 26 dolara, znači naša Miss hrvatske nosi haljinu od 26 dolara, što je nemoguće, kaže modni dizajner Ivica Skoko.

No, nemoguće postaje moguće na lažnim internetskim stranicama za prodaju koje nude njegove haljine u čak 30 zemalja.

- Evo nažalost na jedno 10 takvih sajtova se nude moje haljine, to je preko stotinjak i više fotografija, ali moja kolegica Loredana Bahorić je još gore prošla, ona ih je uspjela nabrojati preko 800, tako da više i ne idem gledati jer sam uzrujan, priznaje Skoko.

Prijavio je sve policiji i odjelu kibernetičke sigurnosti. Oni kažu da je riječ o međunarodnoj prijevari.

- Provodimo kriminalističko istraživanje, nemamo ovlast za uklanjanje stranica, znači tu sad pričamo o nekakvom međunarodnom karakteru, sve računalne prijevare su vam međunarodnog karaktera i bez međunarodne suradnje mi ne bi tu mogli ništa, kaže Matej Pavelić, Odjel kibernetičke sigurnosti PUZ.

Važno je da i građani surađuju i paze gdje kupuju kad su u virtualnom svijetu jer u ovom slučaju - jednom kada plate, ostat će i bez novca i haljine.

- Neka dobro provjere, da nazovu dizajnera i pitaju da li je to uistinu prava online stranica gdje mogu kupiti proizvod ili nije. Mi dizajneri visoke mode i večernjih haljina manje više nemamo web šopove jer mi to sve radimo po mjeri i to su unikatne stvari, ističe Skoko.

- Ako je građanin napravio kupnju putem takve stranice, može putem matične banke tražiti obustavu transakcije, ako su sredstva još rezervirana, može se obrati nama pa ćemo mi izvršiti provjere po brojevima računa i slijediti dalje trag, ako nas dovede do počinitelja, objašnjava Pavelić.

I, naravno, uvijek je bolje spriječiti ovakve situacije, pazeći kako se koristite važnim osobnim podacima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!