Kupci i trgovci na tržnicama još se privikavaju na euro

13.01.2023.

07:00

Autor: Sani Lukić/Dnevnik/HRT/IMS

Tržnica u Bjelovaru

Tržnica u Bjelovaru

Foto: HTV / HRT

Kupci i trgovci na tržnicama još se privikavaju na euro. Još tri dana i kunama se neće više moći plaćati, a zbog preračunavanja malih iznosa to gotovo svi i priželjkuju. Naša ekipa provjerila je jesu li se nakon prelaska na euro promijenile cijene luka, salate i krumpira na bjelovarskoj tržnici.

Ništa bez kalkulatora jer mnogi kupci još plaćaju kunama pa je preračunavanje za vraćanje kusura u eurima i centima komplicirano. Veći dio proizvođača ističe kako cijene nisu mijenjali.

- Vezica luka je bila možda prije 20 godina 5 kuna, vidite da je još uvijek 5, a kad pretvorimo u eure 0,70 .Tako i blitva. Poriluk 20 kuna, salata isto, zimi bude uvijek 20 kuna - nismo mijenjali, kaže Janja Barnjak, vlasnica OPG-a, Bjelovar.

- Nisu, kakve su bile do Božića takve su i sada, samo preračunate u eure. Grincajg košta 6 kuna odnosno 80 centi, kaže Mirjana Živko, vlasnica OPG-a, Zrniski Topolovac.

Bilo je i kupaca, žale se prodavači, koji su s 500 kuna došli kupiti luk i krumpir za tri eura, no to je prošlo. Ipak i ovdje je ponegdje došlo do zaokuživanja no proizvođači tvrde, uglavnom neznatno.

- Ljudi se privikavaju. Cijene nečega se jesu zaokružile. Nešto je otišlo gore, nešto dolje, a sve u biti radi bržeg i lakšeg računanja, kaže Ivan Bobinac, vlasnik OPG-a, Galovac.

Cijene jaja kod ovog se proizvođača nisu mijenjala nakon konverzije.

- Mogu vas uvjeriti da su nam cijene identične, 100 posto. Sad ako smo jedan cent negdje fulali, ispričavam se , ali više nismo, kaže Zdravko Demerac, vlasnik OPG-a, Stara Rača.

Svi čekaju ponedjeljak kada će se moći kupovati jedino eurima. Kupaca je za ovaj dio siječnja manje nego inače. Prodavači kaže vratit će ali upozoravaju kako su im su neke ipak preoteli trgovački lanci.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!