Lječilište Topusko privremeni je dom za stradale u potresu na Banovini

19:41 / 10.04.2021.

Autor: Tamara Marković/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Danica Nemić

Danica Nemić

Foto: Dnevnik / HRT

Nakon razornog potresa na Banovini, mnogi koji su ostali bez svojih domova privremeni su smještaj dobili u lječilištu u Topuskom. Među njih gotovo 200 su i korisnici domova za starije s područja Gline i Petrinje.


Jedan sat koji se činio kao vječnost. Toliko je Danica Nemić iz Majskih Poljana bila zatrpana pod ruševinama vlastite kuće. Sada je u privremenom smještaju u Lječilištu Topusko. Do kada će ovdje biti - ne zna.

- Ne znam, samo kada bi netko mogao da dođe po mene, ne mogu sama ići pješke, nemam kuda, nemam kuće, kaže Danica Nemić iz Majskih Poljana.

Malo niže niz hodnik nalazi se i obitelj Mađarac iz Gline. Branislav se brine za nepokretnu suprugu za koju život u kontejnerskom naselju nije opcija.

- Njena situacija je takva kakva je. Ostat ćemo tu jer kad obavi operaciju srca onda će ići na terapije, postoji jako velika mogućnost da će ponovno prohodati, kaže Branislav Mađarac iz Gline.

U lječilištu boravi i 109 korisnika domova za starije iz Gline i Petrinje. A kako bi se ovo područje oporavilo, uz pomoć Vlade i fondova Europske unije općina Topusko dobit će financijsku injekciju vrijednu više od 600 milijuna kuna.

- Ovom području je potrebna revitalizacija. To je jedan cjelokupni sveobuhvatni projekt koji smo osmislili pod nazivom "Topusko - pametni, termalni grad”, kaže dr. Domagoj Mosler, ravnatelj Lječilišta Topusko.

A kako bi se potresom pogođen kraj mogao početi obnavljati, najprije treba rušiti.

- Oko 50 objekata smo do sada uklonili. Paralelno s time radi se više od 100 elaborata za uklanjanje tih objekata, angažirali smo gospodarske subjekte, naše građevinske tvrtke koje danonoćno rade na uklanjanju tih objekata, rekao je Tomo Medved, načelnik Stožera za saniranje posljedica potresa.

Pomoć i dalje pristiže iz cijele zemlje. Stoša i Foša novi su dom pronašle u Banskom Grabovcu. Riječ je o donaciji iz Zadra u sklopu akcije "Kravice lete na Baniju". Iako Petar nikada do sada nije imao krave, kaže brzo se uhodao.

- U ovim okolnostima u kojima se trenutno nalazimo to nam znači puno. Imamo nešto pozitivno da o tome razmišljamo, da netko misli o nama koji smo nastradali, rekao je Antun Petar Grubić, Banski Grabovac.

Stoša i Foša za tri će se mjeseca oteliti pa će Grubići dobiti i prinove.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!