20:26 / 08.04.2021.

Autor: Silvana Skočajić/Dnevnik HTV-a/HRT

Život u kontejneru je težak, ali ne žele napustiti Banovinu

Kontejnersko naselje u Sisku

Kontejnersko naselje u Sisku

Foto: Edina Zuko / PIXSELL

U potresom pogođenoj Sisačko-moslavačkoj županiji do sada su postavljena 1844 kontejnera i mobilne kućice. Mnoge je privremeni smještaj spasio, ali daleko da im život u kontejnerima, u kojima su već duga tri i pol hladna mjeseca, može zamijeniti dom.

Proširuje se kontejnersko naselje u Fistrićevoj ulici u Sisku. Spajaju se na struju i vodu. Stižu novi stanari. Nekima je ovo sada veće treće mjesto stanovanja nakon potresa. 


- Imali smo tuširanje u nogometnom klubu u Segestu, kazao je Marino Tadić. Na pitanje radujeli se što ćete imati vlastit sanitarni čvor odgovara: Tko se ne bi radovao! 


Ne žele iz Petrinje


U Petrinji je nekoliko obitelji, koje su rodbinski povezane, uz pomoć donatora izgradilo svoje kontejnersko naselje.


- Teško je, ali kažem, sva sreća pa imamo i to, ali da je teško je, nas je šest, onda možete misliti, kazala je Ljiljana Kolaković.


Ipak ne žele iz Petrinje.


- Tu smo se snašli kao obitelj, ja sam inače iz Slavonije, suprug je Perinjac i ne želimo jednostavno bez obzira, ne, ne. Pa za grad trebaju ljudi, a mi smo svi jedni uz druge, zar ne?, zaključila je Kolaković.


Zajedno im je, kažu, lakše. 


- Dobro je, sin, ono, kako kad, rastuži se, htio bi u svoju kuću, najteže je to što nam je evo 50 metara kuća dalje odavde i ne možemo biti u njoj, osuđeni smo biti ovdje, ali eto, tako je kako je, kazala je Tatjana Polak.


I baka i djed su u susjednom kontejneru. Imaju struju, ali, za razliku od djece, nemaju sanitarni čvor.


- Teško, uvjeti nikakvi - znamo da ima ljudi koji su stradali daleko više od nas - kad bi se riješilo s većim, s malo većim prostorom onda bi mi u njihov kontejner, nama bi to bilo dovoljno samo da imamo kupaonicu, da imamo sanitarni čvor, kažu Marijana i Darko Polak.

U Glini u kontejnere je smještena i ginekološka ordinacija. Nije jednostavno raditi, ali pregledi žena i trudnica redovito se provode. 


- Naravno da strpljenja treba i da svi u tome moramo biti maksimalno strpljivi, ali da se iskreno nadamo da sigurno ne bi trebali dočekati zimu ponovno u kontejneru jer su i režijski troškovi enormni. Eevo mi smo dobili za prvi mjesec pet puta veći račun struje nego kad smo bili u zgradi, kazala je dr. med. Sanja Štingl Vlašić, iz Specijalističke ginekološke ordinacije u Glini.  


Račune bi trebala platiti država koja i dalje postavlja nove kontejnere.

- Na skladištu u Lekeniku trenutno se nalazi 146 kontejnera predviđenih za uspostavu kontejnerskih naselja u Petrinji i Sisku. Danas započinje isporuka tih kontejnera na lokacije za gradnju naselja u Petrinji, a sutra za naselje u Sisku, kazao je potpredsjednik Vlade i ravnatelj Stožera za obnovu Tomo Medved.


U međuvremenu nastavlja se rušenje oštećenih zgrada. I ove fotografije treba sačuvati kako bi se jednog dana u obnovljenom gradu s ponosom sjećali stare Petrinje.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!