Maksim pomaže Ukrajini, pridružili su mu se mnogi

20:25 / 02.03.2022.

Autor: Dinko Kreštalica/Dnevnik/IMS/HRT

AIDhub i Maksim Karčenko pomažu Ukrajini

AIDhub i Maksim Karčenko pomažu Ukrajini

Foto: Dnevnik / HRT

Mnogi Ukrajinci koji godinama žive u Hrvatskoj ovih dana prikupljaju i šalju humanitarnu pomoć svojoj zemlji. Jedan od njih je Maksim Karčenko iz Zagreba, suorganizator Humanitarne organizacije AIDhub. Pridružili su mu se i brojni volonteri iz Hrvatske.

Za Maksima je invazija na njegovu zemlju bila očekivana - do danas je organizirao 15 odjela koji vode brigu o spašavanju ljudi iz Ukrajine, slanju pomoći. Važno je, kaže - Da znamo da bolnica u Kijevu ima potrebe, da neka postrojba ima potrebe, da izbjeglice imaju potrebe - "konkretno tko i konkretno što".

I pomoć stiže u najkraćem roku - dosad se u Ukrajinu zaputilo više tegljača i kombija. Povezani su s veleposlanstvima, zajednicama Ukrajinaca, tvrtkama - šalju medicinsku opremu, taktičku pomoć, kacige i pancirke. Maksim kaže kako se u Ukrajini formira jako puno novih postrojbi koje će ići braniti Ukrajinu, a nedostaje im opreme.  

Udruga AIDhub

Udruga AIDhub

Foto: Dnevnik / HRT

Zahvaljujući njima, 30 Ukrajinaca pronašlo je sigurnost i mir u našoj zemlji, a njih 40-ak na putu je prema slobodnom teritoriju.

- Povezani smo sa svim gradovima i sa svim regijama u Ukrajini, preko čitavog niza humanitarnih organizacija. Mi smo čvorište gdje prikupljamo informacije s terena i posredujemo, spajamo sa drugima, dodaje Mišo Nejašmić, voditelj u humanitarnoj organizaciji AIDhub.

U ovom globalnom kaosu, kažu, rade ono u čemu su najučinkovitiji. Nejašmić smatra da život više nikad neće biti isti, a Maksim dodaje: Dobit ćemo taj rat, nemamo izbora jer ako ostavimo svoju državu Ukrajina će biti dezintegrirana.

Nije lako, potvrđuje - nositi se sa informacijama dolaze s terena, jer u daljnoj fazi ratovanja očekuju znatno više žrtava. Smatraju da je prijeđena točka nakon koje nema povratka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!