Tadić: Putin obmanjuje, ali nije kao Hitler, proračunat je; Nema potrebe za kupovanjem joda

02.03.2022.

11:33

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/Dnevnik u podne/IMS/M.Š./Hina/HRT

Tonči Tadić

Tonči Tadić

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Međunarodna agencija za atomsku energiju održava izvanredni sastanak zbog stanja u Ukrajini. Cijeli je svijet u strahu nakon zapovijedi Vladimira Putina da se nuklearne snage podignu na visok stupanj pripravnosti. 

Strah je zavladao i među dijelom Hrvata koji sve više traže gdje i kako mogu kupiti jod. Gostujući u HRT-ovoj emisiji "Dobro jutro, Hrvatska", stručnjak za nuklearnu energiju Tonči Tadić realizaciju tih prijetnji nazvao je nerealnim. Slaže se s liječnikom obiteljske medicine dr. Rudikom Gmajnićem da je potražnja za jodom potpuno nepotrebnom.- U povijesti su bile Fukushima, Černobil i tada su se doista tabletice joda dijelile, ali to je bilo za neposredne kontakte. Ovo sve drugo apsolutno nema smisla i bespotrebno je tražiti po ljekarnama, izjavio je specijalist obiteljske medicine Rudika Gmajnić .


- Zastrašivanje, obmana i laž. Obmanjuješ ljude o tome što su ti stvarne namjere i zastrašuješ ih s vojnim silom - to je bio tipičan način bio sovjetskog ponašanja cijelo vrijeme koje je Putin preuzeo. Vladimir Putin nije paranoidan manijak kao Hitler. On je, možemo reći, proračunati gad, rekao je gostujući u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" stručnjak za nuklearnu energiju s Instituta Ruđer Bošković, Tonči Tadić

"Nuklearno oružje je sredstvo za odvraćanje"


- Nitko u niti jednoj strategiji ne koristi nuklearno oružje kao sredstvo napada. Sve zemlje koje imaju nuklearno oružje s njim se ponašaju odgovorno. Po mom sudu, vrlo je neodgovorno Putinovo ponašanje s pričom o nuklearnom ratu. No ipak, on je rekao da su ruske snage u visokom stupnju pripravnosti za odvraćanje od napada, a ne za napad. To znači da ima informacije da je na Zapadu povećana spremnost za lansiranje nuklearnih projektila što je potpuno besmisleno i što je Pentagon odmah demantirao, rekao je Tadić.


- Jednostavno se nuklearno oružje u pregovorima koristi kao poluga u pregovorima, kao karta više koja pojačava argument, pojasnio je. 


Napomenuo je da, prema posljednjim informacijama, ruski nuklearni potencijal raspolaže s oko 3000 bojevih glava. Od tih 3000 je pitanje koliko ih je spremno za trenutnu uporabu i objasnio zašto je to tako. Zato govorimo uglavnom o polovici tog broja. Kaže i da su to uglavnom rakete iz doba SSSR-a.


Opasnost od nuklearnog napada?


- Europa ima proturaketni štit NATO-a. Ruski sustavi su na bitno nižoj razini nego prije 30 godina. Obje strane znaju da je napad kraj cijele priče i jod vam je zadnja stvar koja će vam biti potrebna, rekao je Tadić.


Više pogledajte u prilogu:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!