Međunarodna konferencija "Romi kao indijska dijaspora - neraskidive veze"

11.04.2022.

10:26

Autor: HRT

Međunarodnom konferencijom "Romi kao indijska dijaspora - neraskidive veze" obilježava se Svjetski dan Roma

Međunarodnom konferencijom "Romi kao indijska dijaspora - neraskidive veze" obilježava se Svjetski dan Roma

Foto: HTV / IMS

Međunarodnom konferencijom "Romi kao indijska dijaspora - neraskidive veze" u zagrebačkom hotelu Westin obilježava se Svjetski dan Roma. Na svečanosti sudjeluje premijer Andrej Plenković u pratnji potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića te ministrica Nine Obuljen Koržinek i Nataše Tramišak.


- Središnja tema konferencije koju danas otvaramo je status Roma u odnosu na naše indijsko porijeklo, koji nikad nije politički priznat, iako je on - kako ćete moći svjedočiti na panelima koji predstoje - nije upitan. Cilj ove konferencije je dati odgovor na pitanje što Romima danas znači njihovo indijsko porijeklo i što mi želimo kao zajednica u odnosu na današnju Republiku Indiju? Je li tu dovoljna samo kulturna i prigodna suradnja ili bi trebali ići korak dalje i tražiti da nam se kao narodu prizna i neki vid formalnog, pravnog, političkog priznanja? - poručio je u svom uvodnom govoru saborski zastupnik Veljko Kajtazi.

- Ne treba izuzeti iz vida da su Romi prošli kroz brojne povijesne nedaće, u toj više od 1000 godina dugoj migraciji, ali da danas, kao što upravo demonstriramo, postoje jednakopravni članovi sredina u kojima smo tradicionalno nastanjeni, ali da i dalje ne zaboravljamo naše porijeklo - dodao je.

- Jako sam zadovoljan da smo izgradili Romski memorijalni centar u Uštici. On je jedinstven, jedan od rijetkih, ako ne i jedini tog tipa koji imamo u Europi. Kao i Zid boli. On nas podsjeća na obilježavanje najvećeg zločina nad romskim narodom, genocida počinjenog od strane nacističkog i ustaškog režima tijekom Drugog svjetskog rata. Procjena je da je u tom najmračnijem razdoblju svjetske povijesti ubijeno između 250 i 500 tisuća Roma koji su bili sustavno proganjani, zatvarani i odvođeni u koncentracijske logore. Povijest nažalost ne možemo promijeniti, ali zbog tih strašnih događaja iskreno žalimo i na ta nedjela trebamo podsjećati i bezuvjetno ih osuđivati - izjavio je u svom govoru na konferenciji premijer Andrej Plenković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!