Medved: Velika rana su nam naši nestali u Domovinskom ratu

19.08.2023.

Zadnja izmjena 14:40

Autor: Sani Lukić/HRT/IMS

U Daruvaru su obilježeni 32. godišnjica početka Domovinskog rata u tom gradu te Dan hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Daruvara. Sjećanje je to na malobrojne pripadnike daruvarske policijske postaje koji su obranili središte grada, a od toga dana brojni su se dragovoljci javljali kako bi branili Daruvar.


U sjećanje na 16 daruvarskih policajaca koji su poginuli ili nestali u Domovinskom ratu ispred policijske postaje položeni su vijenci i zapaljene svijeće. Prije 32 godine pobunjeni su Srbi napali postaju, a nasilno su odvedeni Marijan Petrovečki, Darko Petrovicki i Damir Rambousek te nikada nisu pronađeni. Branki je tada nestao sin Marijan.

- Sve informacije o njemu su bile lažne. Zavlačilo me se uvijek, kaže Branka Petrovečki, majka nestalog policajca.

Kao i svake godine, upućeni su pozivi stanovnicima daruvarskih sela koji imaju bilo kakve informacije o nestalima.

- Mi znamo da vi znate te lokacije gdje su zakopana tijela policajaca, jer ona su negdje u blizini tih naselja. Prekinite zavjet šutnje i pokažite normalnu ljudsku gestu tako da obitelji policajaca dobiju svoj duševni mir odnosno da dostojno mogu pokopati svoje najmilije, kazao je Ivo Gjaić, predsjednik Udruge hrvatske policije branitelja Daruvara.

Pronalaženje svih nestalih u Domovinskom ratu i dalje je prioritet, istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved istaknuvši zajednišvo kojim se obranio ne samo Daruvar.

- Uz policijsku postaju Daruvar, ali i one iz sjverozapadnog dijela Hrvatske, iz svih djelova Hrvatske, prepoznali su potrebu,uključili se i došli u Daruvar, došli na bojišta, kazao je Tomo Medved, potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja.

U Daruvaru je pri kraju gradnja Veteranskog centra, jednog od četiri u Hrvatskoj.

 - Daruvar će biti naš najveći veteranski centar, investicija vrijedna 14 milijuna eura s kapacitetom od 200 mjesta za hrvatske branitelje, rekao je ministar Medved.

Raspisan je natječaj za zapošljavanje osoblja. Veteranski centar trebao bi biti ovoren do kraja godine.

Okupljeni su branitelji i pripradnici policije te članovi obitelji poginulih i ostali u svečanom mimohodu prošli središtem grada te se polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred središnjeg spomen obilježja prijesetili poginulih branitelja.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!