19:12 / 20.02.2022.

Autor: Nikolina Ćosić/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Propituje se stabilnost vladajuće većine; Macan: HDZ-u u ovom trenutku ne odgovaraju izbori

Andrej Plenković i Darko Horvat

Andrej Plenković i Darko Horvat

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/Matija Habljak / PIXSELL

I danas pljušte političke reakcije na aferu u kojoj je pod istragom više sadašnjih i bivših državnih dužnosnika. Propituje se stabilnost vladajuće koalicije i zazivaju prijevremeni izbori. Postavlja se i pitanje nasljednika Darka Horvata na mjestu ministra graditeljstva, koje je, u svjetlu obnove od potresa, dodatno dobilo na važnosti.

Samo nekoliko sati nakon ispitivanja u USKOK-u, Darko Horvat sam je zatražio razriješenje, što je premijer i prihvatio.

- Olakšalo mu je što se tiče same pozicije minstra Horvata koji je bio najslabija karika u Vladi prema dojmu javnosti, jer je to pitanje riješeno i nema ove rasprave o povjerenju u srijedu, rekao je Krešimir Macan, politički analitičar.

Sada treba naći novu čelnu osobu za, trenutačno, ključni resor za obnovu.

Koalicijski partner Radimir Čačić kaže kako bi se on dobro snašao na toj poziciji, no to može biti i bilo koji drugi, dobar menadžer.

-  Poučeni iskustvima i u ovoj situaciji nećemo biti spremni dići ruku za bilo koga tko je dokazano nesposoban jer imamo i takvih, primjer Hanžek. Ako premijer odabere nekoga za koga još ne znam je li sposoban ili on misli da je sposoban, podržat ćemo ga, rekao je Radimir Čačić, predsjednik Narodne stranke - reformisti

Iako za sada Vladajućima pružaju potporu, to nije definitivno.

 -  Druga faza je hoće li istražne radnje za Miloševića ili bilo koga iz Vlada pokazati da se može dići optužnica, ako se to dogodi tada to nije pojedinačni slučaj, već sustav zloupotrebe i kriminalnog ponašanja. Ako bude tako, mi takvu Vladu ne možemo podržavati, sve je jasno, dodao je Čačić.

U Mostu smatraju da bi postavljanje novog ministra bile tek kozmetičke promjene. 

- Potpredsjednik Milošević koji je bio ovdje aktivan na terenu i Horvat, uz njih je još samo Medved kojem istražitelji nisu pokucali na vrata, onda definitivno mi ne možemo razmišljati o obnovi niti se ovdje može išta događati. Dakle, ako je Vlada opterećena tolikim aferama vlada mora otići i moraju se raspisati izbori, istaknuo je Nikola Grmoja.

U SDP-u i danas kritiziraju premijera, zbog kako kažu, neviđenog napada na pravosuđe.

- U zemlji u kojoj je povjerenje u institucije dovedeno na najniže moguće grane, koristi tu priliku za napad na institucije kako bi skrenuo pažnju sa sebe i onoga što se događa u Vladi RH, rekao je Peđa Grbin, predsjednik SDP-a.

Iz HDZ-a vraćaju - demogoški trikovi oporbi neće poći za rukom.

- Ono što je jučer i premijer istaknuo, interesantno da mi jučer i danas imamo gotovo livestream cijelog predmeta na portalima, upoznati smo s porukama, sastancima, cijela istraga zapravo izlazi u javnost pa se postavlja pitanje na koji način to DORH vodi postupak i kako je moguće da cijelo vrijeme, ovo nije prvi put, da informacije teku u javnost, rekao je Damir Habijan, HDZ.


Iako uhićenje ministra nije bezbolan udarac, analitičar Macan smatra kako sabilnost većine nije upitna.

- Dakle ako netko i iskoči poput Čačića oni imaju dovoljno glasova da većina ostane stabilna, dok god je tako nema izbora. Izbori ne bi u ovom trenutku odgovarali HDZ-u jer iako bi bili stranka s najviše mandata, nije nužno da bi dobili mandat i nemojte zaboraviti predsjednik Milanović je taj koji daje mandat prvom mandataru i u ovom sadašnjem odnosu snaga Milanović - Plenković sigurno je da ne bi išao na ruku Plenkoviću, kazao je Macan.

Uobičajena procedura je da poslove ministra preuzme jedan od državnih tajnika, a kako je riječ o trenutačno jednom od najvažnijih resora u zemlji - iz Vlade poručuju detalje će objaviti sutra.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!